Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що робити у разі хімічного ураження

Дата: 09.05.2023 10:59
Кількість переглядів: 17

Як виявити ознаки отруєння.

 Хімічні сполуки, можуть подразнювати очі, слизові оболонки, шкіру та дихальні шляхи, може виникати утруднення дихання - кашель, виділення мокротиння, іноді і з домішками крові, нежить, відчуття сухості в горлі, осиплість голосу, нежить, носова кровотеча, біль у грудях.
При подразненні слизової оболонки очей - почервоніння, запалення, набряклість, помутніння рогівки, ураження райдужної оболонки очей.
   При гострих отруєннях - головний біль, запаморочення, загальна слабкість.
 Хімічне забруднення також може ускладнити хронічні захворювання легенів, такі як астма та емфізема.

   Як захиститися   в приміщеннях:
  - провести герметизацію приміщення: щільно закрити вікна і двері, димоходи, вентиляційні люки;
  - вхідні двері «зашторити», використовуючи будь-яку щільну тканину;
   заклеїти щілини у вікнах і стиках рам плівкою, лейкопластиром;
 - при появі запаху використовувати засоби захисту органів дихання - можна використати ватно-марлеву повʼязку змочену 2%-м розчином питної соди.

    Поза приміщенням:
 - при необхідності (наявність запаху) захистити органи дихання засобами індивідуального захисту;
 - не перебувати в понижених ділянках місцевості - долинах, ярах, тощо;
 - не перебувати довго в підвалах і в напівпідвальних приміщеннях;
 - намагатись знаходитись на підвищеннях;
 - слідкувати за напрямком вітру.

   При ускладнені ситуації (при зміні напрямку вітру) визначити маршрут виходу із зони потенційної хімічної небезпеки (виходити в сторону, перпендикулярну напрямку вітру) та якнайшвидше покинути цю зону.

   При сприятливій зміні вітру після виходу із зони забруднення або отриманні сигналу про закінчення хімічної небезпеки:
 - відкрити вікна і двері, провітрити приміщення;
 - змінити верхній одяг;
 - прийняти душ або вимити відкриті частини тіла з милом;
 - виключити будь-які фізичні навантаження.
 - Продукти харчування (овочі та фрукти) промити слабким (2%) мильно-содовим розчином.

 

Лікар із загальної гігієни

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Кордис О.Б.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь