Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА – кліщі!

Дата: 08.05.2023 11:28
Кількість переглядів: 141

Фото без описуЩороку навесні із настанням тепла і пробудженням рослин активізуються іксодові кліщі. Цьогорічне повільне підвищення температури повітря сприяло запізнілій активізації кліщів.  

Враховуючи, що кліщі добре переносять низькі температури і можуть голодувати кілька років, цього року слід очікувати високих показників їх чисельності та підвищеного ризику зараження людей трансмісивними хворобами. Інфікування людини відбувається під час смоктання крові голодних заражених кліщів. Самка кліща смокче кров впродовж багатьох днів, і при повному насиченні вона збільшується в вазі у 80-120 разів.

На Прикарпатті сезон активності кліщів триває з ранньої весни і до листопада, але впродовж року є два найбільші піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні. Зараз триває весняний пік активності, тож людям треба бути обережними, знати, як від них вберегтися і що робити, що вони все-таки присмокталися до тіла.

Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі – в лісі чи на лузі біля берега річки. Вони можуть уражати й в міській зоні: в парках, скверах, зелених газонах, садово – городніх ділянках. Ці комахи можуть потрапити до житла і з букетами квітів, домашніми тваринами, одягом та речами.  Кліщі підстерігають здобич сидячи на листі нижніх гілок кущів або траві. Лісові кліщі малорухливі і за все життя не проповзають і десяти метрів. Вони підіймаються на травинку або стебло куща на висоту до півметра і терпляче чекають, коли поруч пройде жертва. 

Як вберегтися від укусів кліщів?

Збираючись на відпочинок, одягатися у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. На голову потрібно одягати хустинку, кепку, капелюх. Обираючи місце, де плануєте відпочивати, стежте, щоб поблизу не було високої трави, щоб місце не було захаращене і добре освітлювалося сонцем. Повернувшись додому, слід відразу зняти одяг, білизну, варто все випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів. Якщо ви брали зі собою на відпочинок домашню тварину, то її теж слід оглянути перед тим, як впустити в помешкання.

Добрий результат дає використання засобів, що відлякують кліщів, – репелентів. Але їх слід наносити відповідно згідно інструкції.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. У цей час він виділяє анестезуючу рідину, яка робить укус майже безболісним, тому людина нічого не відчуває. Лише згодом виникає відчуття болю, свербіння або дискомфорт у місці укусу. Через 2-3 дні у місці присмоктування з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах за рахунок випитої крові. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб, і увесь цей час смоктати кров.

Що швидше помітите кліща, то легше його видалити. Із збільшенням тривалості присмоктування кліща, ймовірність зараження збільшується. Ризик зараження на хворобу Лайма залежить від тривалості присмоктування. Якщо комаха була на тілі менше ніж добу, вірогідність інфікування доволі мала, проте після третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду під час хворобі Лайма становить від однієї до 60 діб, найчастіше – 14 діб.

При виявленні на тілі кліща _краще звернутись в лікувально-профілактичний заклад для його видалення, адже інфікування може відбутися навіть через неправильне видалення, коли його ненароком причавити. Вірогідність захворіти, якщо кліщ провів на тілі менше 24 годин, мінімальна.

Якщо вас вкусив кліщ.

Забудьте про застарілі правила типу помазати кліща олією/лаком/вазеліном. Не треба його крутити руками чи випалювати. Вам потрібна дієва зброя: це або пінцет з гострими кінчиками або спеціальна ручка-ласо (от нею як раз можна кліща прокрутити). Купити це все можна в аптеці або в ветеринарних крамницях.

Після видалення кліща обов'язково помити руки з милом або обробити антисептиком. Щоб знизити ризики хвороби Лайма протягом 72 годин після укусу, ви можете випити 1 таблетку антибіотика доксицикліну. Такі поради дає Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC). Це особливо доречно, якщо кліщ пробув у тілі понад 36 годин. Обов’язково перед цим порадьтесь з лікарем!

Дотримуйтесь простих, доступних методів захисту від кліщів і вони вас не потурбують!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь