Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ще раз про вакцинацію

Дата: 13.04.2023 11:43
Кількість переглядів: 163

Фото без описуЗменшення рівня вакцинації та охоплення дітей і дорослих може призвести до спалахів небезпечних інфекційних захворювань, таких як кір, дифтерія, поліомієліт, а також COVID-19, грип тощо. Зволікання або відмова від щеплень особливо небезпечні в умовах війни, коли медична інфраструктура слабка, а люди більш сприйнятливі до інфекції через хронічний стрес та інші фактори. Тому сьогодні кожен українець має максимально захистити себе та своїх дітей.

Дітей необхідно вакцинувати згідно з національним календарем щеплень від 10 інфекційних захворювань (гепатит В, туберкульоз, кір, краснуха, епідемічний паротит, дифтерія, поліомієліт, правець, кашлюк, Хіб-інфекція) і починати з першого дня життя в пологовому будинку (гепатит В).

Дорослим кожні десять років необхідно проводити ревакцинацію проти дифтерії та правця згідно з національним календарем щеплень.

Також дорослим та дітям необхідно робити додаткові щеплення з урахуванням епідемічного та індивідуального ризику: проти ротавірусної інфекції, вітряної віспи, менінгококу, пневмококу, грипу, COVID-19, вірусу папіломи людини тощо.

Тому, якщо ви постійно чи тимчасово перебуваєте на території Івано-Франківської ТГ, просимо не відкладати планові щеплення. Заповнивши заяву, зв’яжіться зі своїм сімейним лікарем або педіатром вашої дитини, щоб дізнатися, які щеплення доступні та коли саме їх потрібно зробити. Якщо у вас немає укладеної декларації, оберіть зручний для вас заклад охорони здоров’я (первинка, сімейна амбулаторія чи дитяча поліклініка) та задекларуйте себе та своїх рідних - це швидко та безкоштовно. Вам не потрібно подавати заяву, якщо ви тимчасово переміщені – щоб отримати безкоштовні медичні послуги, у тому числі щеплення, зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я.

Якщо ви перебуваєте за кордоном і маєте можливість щепитися там, обов’язково дотримуйтеся графіка та при можливості повідомте про це свого сімейного лікаря або педіатра – він внесе дані про щеплення в медичну електронну систему, так ви допоможете визначити рівень колективного імунітету на національному рівні.  

Івано-Франківська область повністю забезпечена вакцинами від 10 інфекційних хвороб згідно з національним календарем щеплень, а також вакцинами від COVID-19 та грипу для дітей і дорослих.

Рекомендовані вакцини можна придбати в мережевих аптеках після консультації з лікарем і ввести в центрі первинної медичної допомоги або амбулаторії.

Кожна людина повинна розуміти, що за своє здоров’я вона відповідає сама. Тому просимо батьків дотримуватися Національного календаря щеплень в Україні. Своєчасно прищеплюйте себе і своїх дітей!

 

Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики інфекційних захворювань

Івано-Франківського районного відділу ДУ

«Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Ольга КУБРАК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь