Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ще раз про вакцинацію

Дата: 13.04.2023 11:43
Кількість переглядів: 126

Фото без описуЗменшення рівня вакцинації та охоплення дітей і дорослих може призвести до спалахів небезпечних інфекційних захворювань, таких як кір, дифтерія, поліомієліт, а також COVID-19, грип тощо. Зволікання або відмова від щеплень особливо небезпечні в умовах війни, коли медична інфраструктура слабка, а люди більш сприйнятливі до інфекції через хронічний стрес та інші фактори. Тому сьогодні кожен українець має максимально захистити себе та своїх дітей.

Дітей необхідно вакцинувати згідно з національним календарем щеплень від 10 інфекційних захворювань (гепатит В, туберкульоз, кір, краснуха, епідемічний паротит, дифтерія, поліомієліт, правець, кашлюк, Хіб-інфекція) і починати з першого дня життя в пологовому будинку (гепатит В).

Дорослим кожні десять років необхідно проводити ревакцинацію проти дифтерії та правця згідно з національним календарем щеплень.

Також дорослим та дітям необхідно робити додаткові щеплення з урахуванням епідемічного та індивідуального ризику: проти ротавірусної інфекції, вітряної віспи, менінгококу, пневмококу, грипу, COVID-19, вірусу папіломи людини тощо.

Тому, якщо ви постійно чи тимчасово перебуваєте на території Івано-Франківської ТГ, просимо не відкладати планові щеплення. Заповнивши заяву, зв’яжіться зі своїм сімейним лікарем або педіатром вашої дитини, щоб дізнатися, які щеплення доступні та коли саме їх потрібно зробити. Якщо у вас немає укладеної декларації, оберіть зручний для вас заклад охорони здоров’я (первинка, сімейна амбулаторія чи дитяча поліклініка) та задекларуйте себе та своїх рідних - це швидко та безкоштовно. Вам не потрібно подавати заяву, якщо ви тимчасово переміщені – щоб отримати безкоштовні медичні послуги, у тому числі щеплення, зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я.

Якщо ви перебуваєте за кордоном і маєте можливість щепитися там, обов’язково дотримуйтеся графіка та при можливості повідомте про це свого сімейного лікаря або педіатра – він внесе дані про щеплення в медичну електронну систему, так ви допоможете визначити рівень колективного імунітету на національному рівні.  

Івано-Франківська область повністю забезпечена вакцинами від 10 інфекційних хвороб згідно з національним календарем щеплень, а також вакцинами від COVID-19 та грипу для дітей і дорослих.

Рекомендовані вакцини можна придбати в мережевих аптеках після консультації з лікарем і ввести в центрі первинної медичної допомоги або амбулаторії.

Кожна людина повинна розуміти, що за своє здоров’я вона відповідає сама. Тому просимо батьків дотримуватися Національного календаря щеплень в Україні. Своєчасно прищеплюйте себе і своїх дітей!

 

Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики інфекційних захворювань

Івано-Франківського районного відділу ДУ

«Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Ольга КУБРАК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь