ВЕЛИКДЕНЬ - ВИХОДИМО З ПОСТУ
Почався передсвятковий тиждень, за яким - світле свято відродження і нового життя. Всі готуються до Великодня, приглядаючи кошик, прицінюються до пасок, обговорюючи рецепти і плани на вихідні А оскільки плани більшою мірою відносяться до "застільної частини", ми підготували кілька рекомендацій від дієтолога, Наталії Федоренко.
Як вийти з посту без шкоди?
За час посту відбувається перебудова обміну речовин і роботи всього шлунково-кишкового тракту. Тому повертатися до звичайного раціону необхідно поступово.
У перший день після закінчення посту рекомендується утриматися від вживання традиційної "пасхальної кухні" (пасок, здобної випічки, відварених яєць). У ній міститься велика кількість жирів тваринного походження. Як мінімум, варто обмежитися однією символічною крашанкою. Від алкогольних напоїв, в цей день, теж варто відмовитись.
Одразу після посту можете вводити в раціон кисломолочні продукти (кефір, закваску, сир з низьким відсотком жирності, м'які сири). Вони добре засвоюються організмом.
У перший тиждень після посту краще їсти невеликими порціями кожні 2-3 години. Віддавайте перевагу продуктам рослинного походження, свіжим фруктам і овочам. Не забувайте між прийомами їжі випивати 1-2 склянки води кімнатної температури. З м'ясних страв слід віддати перевагу паровим котлетам з м'яса птиці. Любителям риби варто звернути увагу на страви з тріски або судака.
Великодній святковий стіл – справжнє випробовування для шлунку, особливо після посту.
Лікар із загальної гігієни
Івано-Франківського районного відділу ДУ
« Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Ю. Мікула