Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вчені назвали простий спосіб профілактики діабету

Дата: 13.04.2023 11:06
Кількість переглядів: 181

Фото без описуЦукровий діабет – тяжке захворювання ендокринної системи, небезпечне своїми ускладненнями. На жаль, в останні роки пацієнтів, які страждають на цю недугу, стає все більше і більше. Але є й хороша новина. Вживаючи всього два фрукти на день можна запобігти розвитку хвороби.

Фрукти заслужено вважаються одним із найкорисніших продуктів для організму людини. Тому їх рекомендується вживати щодня. До того ж вони можуть допомогти у профілактиці цукрового діабету. Такого висновку зовсім недавно дійшли австралійські вчені.

Про що свідчать результати дослідження?

Дослідники кажуть, що ризик розвитку діабету 2 типу можна знизити, якщо з'їдати по два фрукти на день. На їхню думку, у людей, які споживають свіжі фрукти, знижується рівень глюкози в крові, і водночас організм не виробляє такої великої кількості інсуліну, що знижує ризик діабету.

Однак, відразу слід зазначити, що йдеться виключно про свіжі фрукти.

Дослідникам з Університету Едіт Коуен у Західній Австралії в результаті експерименту вдалося встановити, що всі його учасники, які їли два фрукти на день, мали на 36% менше шансів захворіти на цукровий діабет 2 типу.

" Ми виявили зв'язок між споживанням фруктів і маркерами чутливості до інсуліну, припускаючи, що організм людей, які їдять більше фруктів, виробляє менше інсуліну, щоб знизити рівень цукру в крові", - каже Нікола Бондонно, лікар та автор дослідження .

За словами лікаря, це дуже важливо, тому що підвищення рівня інсуліну може пошкодити кровоносні судини, що стосується не тільки діабету, але також гіпертонії, ожиріння та серцево-судинних захворювань.

Для цього дослідження було проаналізовано дані за п'ятирічний період 7675 австралійців, які брали участь у експерименті. Вчені повідомили, що добровольці, які споживали більше фруктів, мали відмінні результати з погляду толерантності до глюкози та чутливості до інсуліну.

У порівнянні з тими, хто споживав мало фруктів або не їв їх зовсім, ті, у кого в раціоні харчування вони були регулярно в помірних кількостях, мали нижчий ризик розвитку діабету після п'яти років дослідження.

Фрукти - ідеальний вибір для зниження ризику діабету завдяки вмісту в них натуральної клітковини та цукру. Сухофрукти та сік – більш концентровані джерела цукру, тому важливо суттєво обмежувати їх споживання. Разом з тим натуральний свіжий сік набагато корисніший за промисловий, оскільки містить вітаміни, мінерали та інші мікроелементи.

 

Лікар із загальної гігієни                                          

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ України»

Кордис О.Б.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь