Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мінеральні води: їх види та властивості

Дата: 06.04.2023 13:32
Кількість переглядів: 881

Фото без описуМінеральні води – це підземні (рідше поверхневі) води, які характеризуються підвищеним вмістом біологічно активних мінеральних (рідше органічних) компонентів, що мають специфічні фізико-хімічні властивості, на чому й заснована їхня дія на організм людини та лікувальне застосування. З лікувальною метою використовують також штучно виготовлені мінеральні води.

Залежно від загальної мінералізації мінеральні води бувають:

прісні (до 1 г/л включно);

слабомінералізовані (більше 1 до 2 г/л включно);

маломінералізовані (більше 2 до 5 г/л включно);

середньомінералізовані (більше 5 до 10 г/л включно);

високомінералізовані (більше 10 до 15 г/л включно).

Прісні, слабо- та маломінералізовані води присутні переважно в гірських регіонах, де просочування в ґрунт відбувається швидко (один рік і більше). Швидка інфільтрація пов’язана з низькою розчинністю гірської породи (метафорична або вулканічна порода, багата на низькорозчинні мінерали, наприклад, кварц) призводить до низького рівня мінералізації.

Середньо- та високомінералізовані води проходять довший шлях, вони десятки років знаходяться в одному водоносному горизонті, причому глибшому. Ці типи води мають у своєму складі високий вміст солей. Походження таких мінеральних вод пов’язане з вулканічною активністю або розчиненням високорозчинних мінералів, наприклад, калію, кальцію та інших.

Залежно від рівня мінералізації воду ділять на кілька типів:

  • Столова – звичайна вода, яку можна пити щодня кожній людині без шкоди організму, в ній оптимальне співвідношення корисних мінералів.

  • Лікувально-столова – містить до 10 г солей на літр, таку воду не можна пити довше трьох тижнів.

  • Лікувальна – має високий рівень мінералізації, більше 10 г на літр, приймається тільки за індивідуальними рекомендаціями лікаря.

Класифікація питних мінеральних вод за переважаючими солями або за іонним складом:

гідрокарбонатні – рекомендовані людям, які ведуть активний спосіб життя, не дають накопичуватися молочній кислоті у м’язах. Цей тип води призначають людям, які мають цукровий діабет, хвороби нирок, деякі інфекційні захворювання. Гідрокарбонатні або лужні води протипоказані при гастриті, оскільки вуглекислий газ, що виділяється під час розпаду гідрокарбонатів, стимулює виділення шлункового соку;

сульфатні – покращують роботу печінки, лікують непрохідність кишечника, жовчнокам’яну хворобу, показані при ожирінні, цукровому діабеті. Категорично заборонено пити сульфатні мінеральні води підліткам і людям, які страждають від нестачі кальцію в організмі. Сульфати перешкоджають росту кісток, вони зв’язують кальцій, який людина отримує з їжею, у нерозчинні солі;

хлоридні – мають жовчогінний ефект, показані для нормалізації роботи органів травної системи. Хлоридні мінеральні води (категорично) протипоказані при підвищеному артеріальному тиску;

магнієві – надають седативний вплив на організм людини, допомагають впоратися зі стресом, нервовою напругою, перевтомлюваністю. Магнієві мінеральні води протипоказані людям, які мають схильність до розладу шлунка.

залізисті – сприятливо впливають на кровоносну систему, сприяють утворенню еритроцитів, підвищують рівень гемоглобіну в крові. Ефективні при недокрів’ї. Суворих протипоказань залізисті мінеральні води не мають.

Мінеральна вода буває газованою від природи або штучно. Наявність вуглекислого газу в такій воді дозволяє довше зберегти її корисні властивості, оскільки він перешкоджає попаданню в пляшку кисню. Здоровим людям рекомендовано пити природну газовану гідрокарбонатну мінеральну воду. Людям, які страждають на гастрит та інші захворювання травної системи категорично протипоказано пити воду, а також інші напої з вуглекислим газом. Якщо ви все ж таки хочете випити газованої мінеральної води, то налийте її в склянку і дочекайтеся, поки газ повністю вийде. Прискорити процес можна активним перемішуванням води ложкою.

Важливо! Тривале вживання лікувально-столових вод, а також вживання лікувальних вод без призначення лікарем може зашкодити вашому здоров’ю. Вживання таких вод без контролю може порушити водно-сольовий баланс в організмі та негативно вплинути на роботу внутрішніх органів. Не займайтеся самолікуванням, попередньо проконсультуйтеся з лікарем.

При правильному розміреному вживанні та дотриманні рекомендацій лікарів, мінеральні води здатні вилікувати багато захворювань на довгі роки, зміцнюючи здоров’я з кожним прийомом.

 

Біолог санітарно-гігієнічної

лабораторії Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИВОВАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь