Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Харчові отруєння немікробного походження

Дата: 06.04.2023 13:28
Кількість переглядів: 387

Фото без описуОтруєння цієї групи становить близько 10% загальної кількості отруєнь. Відповідно до класифікації отруєння немікробного походження поділяють на:

1. отруєння продуктами, отруйними за своєю природою, - грибами, ядрами кісточкових плодів, сирою квасолею, отруйними рослинами, деякими видами риб, наднирниками тварин;

2. отруєння продуктами тимчасово отруйними - картоплею, рибою в період нересту;

3. отруєння отруйними домішками – хімічної природи ( цинком, свинцем, міддю, миш'яком, нітритами, нітратами, ядохімікатами) та  рослинного походження (насінням бур̕ янів – кукіль, жабрій, геліотроп). 

    Отруєння грибами  в основному носить сезонний характер, тому що частіше спостерігається навесні і в кінці літа при їх масовому зборі і вживанні. Отруйні строчки, бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки і цілий ряд інших грибів. Отруєння грибами дуже небезпечні. Так, вживання блідої поганки викликає смертельні наслідки в 90% випадках.

    Заходи попередження цих отруєнь зводяться до того, щоб на підприємствах громадського харчування лісові сушені, солоні і мариновані гриби надходили відсортованими за видами. У свіжому вигляді повинні надходити тільки печериці, вирощені у теплицях.

      Отруєння ядрами кісточкових плодів виникають через присутність в них глікозиду амігдаліна, який при гідролізі в організмі людини утворює синильну кислоту. На підприємствах громадського харчування забороняють використовувати ядра слив, персиків, абрикосів, вишень   у виробництві кондитерських виробів. Відомі отруєння від вживання   вин,  настоянок, варення, виготовлених на плодах кісточкових(вишня, слива, кизил).

    Отруєння сирою квасолею пояснюється наявністю в ній отрути фазін, яка руйнується при тепловій обробці. Отруєння частіше виникає від вживання квасолевого борошна і концентратів, виробництво яких в даний час заборонено. У процесі приготування їжі з квасолі слід особливу увагу приділяти тепловій обробці.

    Отруєння отруйними рослинами найчастіше зустрічається серед дітей Найбільш поширеними  отруйними рослинами є болиголов плямистий, блекота чорна, беладонна, цикута, дурман звичайний, вовчі ягоди, пізньоцвіт, чемериця, наперстянка. Про ці отруйні рослини варто розповісти дітям і утримуватись від вирощування їх на присадибних ділянках і квітниках.

   Отруєння деякими видами риб (маринки, вусаня, іглобрюха) виникає через те, що їх ікра, молоки отруйні. На підприємства громадського харчування ці види риб повинні надходити випатраними.

     Отруєння пророслою картоплею викликано присутністю в ній глікозиду соланіну, що міститься в очках і шкірці бульб. Особливо багато соланіну в недозрілій, пророслій, позеленілій картоплі. З метою профілактики цього отруєння необхідно добре очищати і доочищати оченята картоплі. Навесні сильно пророслі бульби слід варити тільки очищеними, відвари використовувати не можна.

    Отруєння домішками хімічних речовин (металів, пестицидів, добрив, стимуляторів росту) виникають  внаслідок того, що токсичні речовини можуть мігрувати в харчові продукти з технологічного обладнання, посуду, тари, упаковки тощо.

     Отруєння отрутохімікатами попереджають  дотриманням мір застереження при  польових роботах, а саме -  засобами індивідуального захисту. При використанні дотримуємось вимог інструкцій, розроблених для кожного виду отрутохімікатів.     Також   необхідно використовувати агрохімікати тільки зареєстровані та дозволені для використання  в Україні. 

       В санітарно-гігієнічній лабораторії  ДУ «Івано-Фраківський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України», що розташована  на вул. Шевченка, 4 в м. Івано-Франківську,  проводять дослідження полімерних матеріалів та виробів із них на міграцію токсичних сполук та дослідження овочів і  харчових продуктів на визначення вмісту отрутохімікатів.

       Вміст нітратів у овочах (особливо ранніх) та фруктах можете визначити і в санітарно-гігієнічній лабораторії  Івано-Франківського районного відділу, що на вул. Арсенича-Березовського Миколи, 6 (колишня вул. Рєпіна).

       Будьте уважні при виборі харчових продуктів, зборі грибів, роботі на присадибних ділянках, організації пікніків та прогулянок у лісах і парках. Бережіть себе і своїх дітей!

 

Лікар з загальної гігієни

Лідія ПОПОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь