Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

За підтримки першої леді Олени Зеленської запрацювала Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?»

Дата: 03.04.2023 15:22
Кількість переглядів: 207

 

Як… я?! Невже це має значення, коли навколо коїться таке жахіття, як війна..? 

«Це не на часі»

«Комусь ще гірше, ніж мені»

«Спочатку треба потурбуватися про всіх інших»

«Має бути соромно за моє ниття»

Такі думки першими проминають у свідомості більшості українців, коли їм ставлять запитання: «Ти як?» Бо ж усі ми без винятку з початком повномасштабної війни продовжуємо проживати травматичний досвід. 

Утім, далеко не кожен знає, як підтримати себе та близьких, коли тривожні думки перестають бути варіантом норми. Що робити, коли почуття атрофуються і настає повна апатія, і які вони – ознаки перетину емоційних «червоних ліній», коли слід вже й негайно звертатися за порадою до спеціалістів? Часто навіть саме визнання власних психологічних проблем заперечується у свідомості через одну-єдину причину – банальне незнання, що з цими проблемами робити далі. 

Всеукраїнська програма ментального здоров’я має на меті допомогти українцям знайти джерело сили. Джерело внутрішнє, в собі, принаймні, на рівні усвідомлення і визнання власного психічного стану і хоча би приблизної оцінки ступеня його «кризовості». Піклування про ментальне здоров'я має стати звичною відповідальністю кожного. А також створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати людину, коли вона не справляється самостійно. 

Всеукраїнська програма ментального здоров’я створюється за ініціативою першої леді Олени Зеленської і має просту життєву назву «Ти як?». І певною мірою її можна назвати унікальною, адже, враховуючи воєнний час і травматичні обставини, крізь які доводиться проходити всій державній системі і громадськості, аналогів розбудови подібних новаторських проєктів у світі немає.

Жодне перетворення не може бути якісно втілено, якщо немає системних змін по всій галузевій вертикалі. Зокрема, зміни свідомості кожного з причетних до модифікації базового підходу до ментального здоров’я – починаючи з сільського фельдшера аж до представників найвищого владного рівня.

Ніби з пазлів, Програма складається з багатьох компонентів: вже проведені оцінка потреб громадян у послугах, аналіз міжнародного досвіду і ресурсів нашої держави.

Виявляється, *40-50% населення України потребуватиме психологічної підтримки різного ступеню інтенсивності: зокрема, 1,8 млн людей – серед військових та ветеранів, 7 млн – серед людей старшого віку, близько 4 млн – це діти та підлітки. 

Прогнозована потреба в допомозі з питань психічного здоров’я на первинній ланці медицини – 27 мільйонів випадків. Відповідне додаткове навчання станом на кінець 2022 року пройшли 1,2% фахівців «первинки» (сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів, фельдшерів, медичних сестер/братів), сертифікати про закінчення курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» лише за перший місяць отримали понад 17 тис. медпрацівників. Натомість у 2023 році ця кількість потенційно зросте вдесятеро.

*Аудит потреб громадян у послугах з охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Аудит ресурсів існуючої системи надання послуг у сфері психічного здоров’я (дослідження проведені в рамках роботи над Всеукраїнською програмою ментального здоров'я)

Варто розуміти, що розвиток певних форм ментальних порушень значно впливає на продуктивність людей та громад і економіку загалом – втрати від проблем, пов’язаних з психічним здоров’ям, можуть сягати 4-5% ВВП. Відтак, коли ми говоримо про відновлення людини, що нерозривно пов'язано зі сферою психічного здоров'я, це має прямий вплив на відновлення економіки, відновлення країни в цілому. Тож відновимо людину, а людина відновить усе.

Наступний «пазл» – конкретний покроковий план і комплексна координація усіх відомств, задіяних у розробці та втіленні Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує Міністерство охорони здоров’я України. Всесвітня організація охорони здоров’я – експертний партнер, виконавчий партнер – громадська організація «Безбар’єрність». Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

КОМУНІКАЦІЙНІ МАЙДАНЧИКИ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ПРОГРАМИ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ'Я

Підписуйтесь, будь ласка, на сторінки Програми. Допоможіть іншим дізнатися про цінність ментального здоров'я та піклування про нього

Спеціальна сторінка – http://howareu.com

Facebook – https://www.facebook.com/howareu.program 

Instagram – https://www.instagram.com/howareu_program 

YouTube – https://www.youtube.com/@howareu_program 

Twitter – https://twitter.com/howareuprogram 

Telegram – https://t.me/howareu_program 

TikTok – https://www.tiktok.com/@howareu_program 

Viber – https://invite.viber.com/?g2=AQAyHzQp6XJwmVCkkkXeWJVdLF8eAQa8Pzq3NYgcLWJGls3sN3tGibu5P%2BEH0rsb 

Сторінки партнерів (можна тегати їх в залежності від згадувань у тексті): 

– Всесвітня організація охорони здоров'я – who.int/ukraine; https://www.facebook.com/WHO; https://www.facebook.com/WHOUkraine

– Міністерство охорони здоров'я України – https://moz.gov.ua; https://www.facebook.com/moz.ukr 

– ГО «Безбар’єрність» – https://bbu.org.ua 

– Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) – www.usaid.gov/ukraine; https://www.facebook.com/USAIDUkraine; https://twitter.com/USAIDUkraine; https://www.instagram.com/usaid_ukraine/

! Важливо тегати сторінки першої леді:

– Facebook – https://www.facebook.com/olenazelenska.official

– Instagram – https://www.instagram.com/olenazelenska_official 

– Telegram – https://t.me/FirstLadyOfUkraine 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь