Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Харчування хворих на туберкульоз.

Дата: 24.03.2023 10:14
Кількість переглядів: 1864

Фото без описуХарчування хворих на туберкульоз є необхідним не тільки для відновлення  енергетичного балансу організму хворого, а є однією із складових лікування. На законодавчому рівні харчування хворих на туберкульоз затверджене Постановою Кабінету міністрів України № 1752 від 27.12.2001 року ” Про норми харчування в протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу”

Метою харчування хворих на туберкульоз є покращення харчування організму, підвищення його захисних сил, посилення процесів відновлення хворого організму. При туберкульозі призначають дієту № 11 за Певзнером. Основними правилами цієї лікувальної дієти є:

  • Підвищений вміст білка в раціоні хворого: в добу пацієнт повинен споживати не менше 100 грамів білка, 60% якого повинен складати білок тваринного походження;

  • жиру слід споживати 100 грамів в добу, не менше 20% якого має бути жир рослинного походження;

  • кількість вуглеводів в лікувальному харчуванні має бути 400-500 грамів на добу. В меню включаються переважно складні вуглеводи у вигляді каш, але не слід відмовлятися від солодощів та борошняних виробів. Організму необхідна енергія для боротьби з недугою, і отримати він її може з цукру, меду або варення. Однак, не слід захоплюватися тортами із великою кількістю жирного крему;

  • вживання в їжу продуктів харчування, які містять велику кількість вітамінів групи А, В, С;

  • загальна добова калорійність продуктів повинна становити 3000 ккал;

  • через те, що у хворих на туберкульоз часто зустрічається зниження апетиту, їх слід годувати малими порціями не менше 5 разів на добу;

  • для приготування їжі рекомендованими є запікання, тушкування, варіння;

  • енергія повинна находити упродовж усього дня, що є запорукою успішної боротьби з недугою.

Які продукти дозволено вживати їжу ?

  • птиця, риба, м’ясо;

  • молочні продукти: молоко, сир, кефір, йогурт;

  • курячі яйця в будь-якому вигляді;

  • борошняні вироби і хліб. Здобну випічку слід вживати в обмеженій кількості;

  • крупи і макарони. Такі каші як гречана, вівсяна, рисова, кукурудзяна і страви з макаронів обов’язково мають бути в щоденному раціоні;

  • фрукти та овочі: дозволяється вживати в будь-якому вигляді та кількості. Ці продукти повинні бути у великій кількості в меню, на рівні з білковою їжею через високий вміст в них вітамінів;

  • напої: зелений чай, компот, відвар з шипшини, різні фруктові і овочеві соки;

  • дозволяється вживати в їжу різноманітні супи.

Заборонено вживати жирні сорти свинини, баранину, качине та гусяче м’ясо, рибу жирних сортів, торти з жирним кремом. Категорично заборонено вживати алкогольні напої.

Дотримуючись цих рекомендацій, можна швидко і ефективно вилікуватись від туберкульозу.

Бережіть себе та будьте здорові!

Начальник Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Валерій ОСТАПОВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь