Харчування хворих на туберкульоз.
Харчування хворих на туберкульоз є необхідним не тільки для відновлення енергетичного балансу організму хворого, а є однією із складових лікування. На законодавчому рівні харчування хворих на туберкульоз затверджене Постановою Кабінету міністрів України № 1752 від 27.12.2001 року ” Про норми харчування в протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу”
Метою харчування хворих на туберкульоз є покращення харчування організму, підвищення його захисних сил, посилення процесів відновлення хворого організму. При туберкульозі призначають дієту № 11 за Певзнером. Основними правилами цієї лікувальної дієти є:
-
Підвищений вміст білка в раціоні хворого: в добу пацієнт повинен споживати не менше 100 грамів білка, 60% якого повинен складати білок тваринного походження;
-
жиру слід споживати 100 грамів в добу, не менше 20% якого має бути жир рослинного походження;
-
кількість вуглеводів в лікувальному харчуванні має бути 400-500 грамів на добу. В меню включаються переважно складні вуглеводи у вигляді каш, але не слід відмовлятися від солодощів та борошняних виробів. Організму необхідна енергія для боротьби з недугою, і отримати він її може з цукру, меду або варення. Однак, не слід захоплюватися тортами із великою кількістю жирного крему;
-
вживання в їжу продуктів харчування, які містять велику кількість вітамінів групи А, В, С;
-
загальна добова калорійність продуктів повинна становити 3000 ккал;
-
через те, що у хворих на туберкульоз часто зустрічається зниження апетиту, їх слід годувати малими порціями не менше 5 разів на добу;
-
для приготування їжі рекомендованими є запікання, тушкування, варіння;
-
енергія повинна находити упродовж усього дня, що є запорукою успішної боротьби з недугою.
Які продукти дозволено вживати їжу ?
-
птиця, риба, м’ясо;
-
молочні продукти: молоко, сир, кефір, йогурт;
-
курячі яйця в будь-якому вигляді;
-
борошняні вироби і хліб. Здобну випічку слід вживати в обмеженій кількості;
-
крупи і макарони. Такі каші як гречана, вівсяна, рисова, кукурудзяна і страви з макаронів обов’язково мають бути в щоденному раціоні;
-
фрукти та овочі: дозволяється вживати в будь-якому вигляді та кількості. Ці продукти повинні бути у великій кількості в меню, на рівні з білковою їжею через високий вміст в них вітамінів;
-
напої: зелений чай, компот, відвар з шипшини, різні фруктові і овочеві соки;
-
дозволяється вживати в їжу різноманітні супи.
Заборонено вживати жирні сорти свинини, баранину, качине та гусяче м’ясо, рибу жирних сортів, торти з жирним кремом. Категорично заборонено вживати алкогольні напої.
Дотримуючись цих рекомендацій, можна швидко і ефективно вилікуватись від туберкульозу.
Бережіть себе та будьте здорові!
Начальник Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Валерій ОСТАПОВ