Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Харчування хворих на туберкульоз.

Дата: 24.03.2023 10:14
Кількість переглядів: 3073

Фото без описуХарчування хворих на туберкульоз є необхідним не тільки для відновлення  енергетичного балансу організму хворого, а є однією із складових лікування. На законодавчому рівні харчування хворих на туберкульоз затверджене Постановою Кабінету міністрів України № 1752 від 27.12.2001 року ” Про норми харчування в протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу”

Метою харчування хворих на туберкульоз є покращення харчування організму, підвищення його захисних сил, посилення процесів відновлення хворого організму. При туберкульозі призначають дієту № 11 за Певзнером. Основними правилами цієї лікувальної дієти є:

  • Підвищений вміст білка в раціоні хворого: в добу пацієнт повинен споживати не менше 100 грамів білка, 60% якого повинен складати білок тваринного походження;

  • жиру слід споживати 100 грамів в добу, не менше 20% якого має бути жир рослинного походження;

  • кількість вуглеводів в лікувальному харчуванні має бути 400-500 грамів на добу. В меню включаються переважно складні вуглеводи у вигляді каш, але не слід відмовлятися від солодощів та борошняних виробів. Організму необхідна енергія для боротьби з недугою, і отримати він її може з цукру, меду або варення. Однак, не слід захоплюватися тортами із великою кількістю жирного крему;

  • вживання в їжу продуктів харчування, які містять велику кількість вітамінів групи А, В, С;

  • загальна добова калорійність продуктів повинна становити 3000 ккал;

  • через те, що у хворих на туберкульоз часто зустрічається зниження апетиту, їх слід годувати малими порціями не менше 5 разів на добу;

  • для приготування їжі рекомендованими є запікання, тушкування, варіння;

  • енергія повинна находити упродовж усього дня, що є запорукою успішної боротьби з недугою.

Які продукти дозволено вживати їжу ?

  • птиця, риба, м’ясо;

  • молочні продукти: молоко, сир, кефір, йогурт;

  • курячі яйця в будь-якому вигляді;

  • борошняні вироби і хліб. Здобну випічку слід вживати в обмеженій кількості;

  • крупи і макарони. Такі каші як гречана, вівсяна, рисова, кукурудзяна і страви з макаронів обов’язково мають бути в щоденному раціоні;

  • фрукти та овочі: дозволяється вживати в будь-якому вигляді та кількості. Ці продукти повинні бути у великій кількості в меню, на рівні з білковою їжею через високий вміст в них вітамінів;

  • напої: зелений чай, компот, відвар з шипшини, різні фруктові і овочеві соки;

  • дозволяється вживати в їжу різноманітні супи.

Заборонено вживати жирні сорти свинини, баранину, качине та гусяче м’ясо, рибу жирних сортів, торти з жирним кремом. Категорично заборонено вживати алкогольні напої.

Дотримуючись цих рекомендацій, можна швидко і ефективно вилікуватись від туберкульозу.

Бережіть себе та будьте здорові!

Начальник Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Валерій ОСТАПОВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь