Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Міжнародний день сну - 17 березня

Дата: 21.03.2023 13:28
Кількість переглядів: 88

Фото без описуВсі постійно говорять про те, наскільки важливий сон для здоров'я і гарного самопочуття, але мало хто знає, як це працює насправді.

Сон — це постійно повторюваний циклічний процес, який чергується зі станом бадьорості. Уже в перші хвилини засинання в нашому організмі починають відбуватися зміни: температура тіла падає, активність мозку знижується, сповільнюється пульс і дихання. Внаслідок цього людина витрачає менше енергії під час сну.

Наш відпочинок підпорядкований певній системності та циклічності. Усього існує 2 фази сну: повільна та швидка, а разом вони діляться на 4 стадії:

  1. Перша. Вона триває 1-5 хвилин і починається відразу після того, як людина задрімала. У неї сповільнюється дихання, пульс і починається плавний перехід у другу стадію.

  2. Друга. Включає подальше уповільнення активності тіла й мозку. Її тривалість становить 10-60 хвилин. На двох ранніх етапах циклу сну набагато легше прокинутися.

  3. Третя. Це остання стадія повільного сну, яка триває 20-40 хвилин. М'язи й тіло розслабляються ще більше, а мозкові хвилі демонструють чітку картину уповільнення активності, що дуже відрізняється від активності мозку в стані неспання. Вважається, що глибокий сон відіграє важливу роль у відновленні організму.

  4. Четверта. Єдина стадія швидкого сну, яка триває від 10 до 60 хвилин. У цей час активність мозку зростає, і більша частина тіла, за винятком очей та дихальних м'язів, відчуває тимчасовий параліч. Саме на четвертій стадії найчастіше сняться сновидіння.

Три перших фази називаються фазами повільного сну (ортодоксальними), а остання, четверта — швидкого (парадоксального). Структуру етапів і циклів відпочинку називають архітектурою сну — і її не слід порушувати.

Багато хто до сих пір не знає, скільки потрібно спати на добу дорослій людині. Для гарного самопочуття необхідно відпочивати 7-8 годин на добу, що становить 5-6 циклів сну. Тоді людина буде бадьорою й активною ввесь день.

 

Біолог санітарно-гігієнічної

лабораторії Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИВОВАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь