Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФЕКЦІЙНИЙ КОНТРОЛЬ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Дата: 21.03.2023 13:18
Кількість переглядів: 352

Інфекційний контроль за туберкульозом (ІК ТБ) передбачає комплекс заходів, спрямованих на мінімізацію ризику передавання M. tuberculosis у популяціях. Інфекція передається від особи з туберкульозом (зазвичай — легеневим) до сприйнятливого індивідуума через вдихання інфекційного аерозолю, тобто дрібних часточок, які зважені у повітрі та містять життєздатні мікобактерії туберкульозу. В ІК ТБ виділяють три рівні контролю: адміністративний, контроль навколишнього середовища (інженерний) та захист органів дихання.

Адміністративні контроль є першим і найважливішим рівнем інфекційного контролю. Це заходи управління, спрямовані на зниження ризику контакту з людьми з інфекційним туберкульозом.

Другий рівень системи полягає у використанні засобів контролю навколишнього середовища для запобігання поширенню аерозолю і зниження його концентрації.

Третім рівнем є використання засобів захисту органів дихання в ситуаціях, що становлять високий ризик передавання M. tuberculosis. З огляду на поширення туберкульозної інфекції через інфекційний аерозоль, індивідуальний захист органів дихання має мінімізувати проникнення до дихальних шляхів часточок, що можуть містити інфекційний агент. Це забезпечується використанням респіраторів класу захисту FFP2 і FFP3.

Носіння респіратора є обов’язковим під час:

  • проведення процедур, що призводять до утворення аерозолів, потенційно небезпечних з точки зору поширення туберкульозу (бронхоскопічне дослідження, інтубація, індукція і збір мокротиння, аспірація шлункового вмісту, розтин померлого, хірургічне втручання);

  • надання допомоги контагіозним хворим або хворим з підозрою на туберкульоз.

У решті випадків доцільність носіння респіратора оцінює ВІК з урахуванням ефективності базисних заходів ІК ТБ - адміністративного й інженерного компонентів.

Респіратори слід зберігати в чистому і сухому місці, у паперовій або полотняній кишеньці. У разі зволоження або забруднення респіратор необхідно негайно утилізувати. Висушування, очищення і дезінфекція не допускаються. Утилізують респіратори так само, як і решту медичних відходів.

Для правильного вибору розміру індивідуального респіратора і правильного його надягання перед першим застосуванням необхідно провести якісний або кількісний тест на щільність прилягання респіратора до обличчя («фіт-тест»). Надалі «фіт-тести» проводяться не рідше одного разу на рік, а також у разі переходу на інший вид респіратора та зміни анатомії обличчя (шрами, косметична хірургія, зміна маси тіла тощо). Під час підбору і користування респіратором не допускається носіння працівником бороди. Методику проведення якісного «фіт-тесту» наведено в додатку 4 до Стандарту інфекційного контролю для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на туберкульоз затверджено Наказом МОЗ № 287 від 01.02.2019 року

Профілактика туберкульозу шляхом дотримання заходів інфекційного контролю має бути пріоритетною у закладах охорони здоров’я, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз. Йдеться не лише про медичні заклади, а й про інші установи, які працюють з особами із груп високого ризику інфікування.

 

Підготував лікар-епідеміолог відділення

епідеміологічного (нагляду)спостереження

та профілактики інфекційних захворювань

за матеріалами ЦГЗ

Олег ЮРЧИШИН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь