Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

НІТРАТИ В ПИТНІЙ ВОДІ. В ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ОРГАНІЗМУ?

Дата: 21.03.2023 13:09
Кількість переглядів: 90

Фото без описуВода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Самі ж нітрати малотоксичні, але в організмі під впливом кишкової мікрофлори вони відновлюються у нітрити, які є ще токсичнішими. Одним з основних механізмів їхньої токсичної дії є перетворення гемоглобіну в метгемоглобін. 

Нітрати є постійним складником природних вод. Згідно з державними стандартами, концентрація нітратів у питній воді не повинна перевищувати: 

  • Україна: водопровідна і кринична – ≤ 50,0 мг/дм3, фасована – ≤ 10 (50) мг/дм3;

Водно-нітратна метгемоглобінемія зумовлена токсичною дією нітратів, які викликають кисневе голодування тканин (гіпоксію), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, які беруть участь у процесах тканинного дихання. Групу підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з нецентралізованих джерел водопостачання. Найчастіше випадки метгемоглобінемії трапляються в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів. Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, мочок вух, кінчиків пальців рук та ніг, саме тому цю хворобу називають «блакитний синдром немовлят». Також характерними симптомами при даному захворюванні є задишка, тахікардія, судоми, блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується летально.

На концентрацію нітратів (сполук азоту) впливає багато факторів. Вони потрапляють у воду разом зі стоками з оброблюваних нітратними добривами полів або через викиди відпрацьованих господарсько-побутових вод.

Наслідки великої концентрації нітратів у воді

Метгемоглобін у крові в нормі становить до 2% від загального гемоглобіну. Залежно від рівня метгемоглобіну розрізняють легку (10%), середню (до 40%), і важку ступінь (до 60%) отруєння. У дітей рівень метгемоглобіну 5%  може спричинити легкий ступінь отруєння, а 40-45% – летальні наслідки.

Причини наявності нітратів у воді

Однією із причин наявності нітратів у колодязях та каптажах є те, що їхні власники не дотримуються вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, що призводить до забруднення питної води та робить її непридатною для споживання людиною.

Відповідно до вимог  ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною», Закону України  «Про питну воду та питне водопостачання», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя» відповідальність за якість води та стан джерел централізованого і децентралізованого водопостачання в населених пунктах покладено на органи місцевого самоврядування та на власників колодязів.

Працівниками Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» постійно відбираються проби води з криниць Тлумацької, Олешанської, Обертинської територіальних громад та Івано-Франківського району на санітарно-гігієнічні та мікробіологічні дослідження на відповідність ДСаНПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

При виявленні нестандартних результатів дослідження води за вмістом нітратів надсилаються рекомендаційні листи власникам колодязів, сільським (селищним) головам та сімейним лікарям лікарської амбулаторії або завідувачу ФАПу.

 

Біолог  санітарно-гігієнічної лабораторії

Івано-Франківського районного відділу

ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Оксана БОЙКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь