Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗБЕРЕЖЕМО ЗДОРОВ'Я ДУХОВНЕ ТА ТІЛЕСНЕ ПІД ЧАС ВЕЛИКОГО ПОСТУ

Дата: 02.03.2023 13:49
Кількість переглядів: 181

У християн розпочався Великий піст, який є найдовший і найсуровіший в році. Традиційно він триває сім тижнів перед Воскресінням Христовим. Це час покаяння та визнання своїх гріхів, поглиблення стосунків з Богом. Найголовнішими умовами дотримання посту є обмеження в їжі та розвагах.

 Кожна людина має підходити до посту індивідуально. Дотримання правильного режиму харчування забезпечує нормальне функціонування травного тракту, рівномірне постачання і своєчасне поповнення організму поживними речовинами протягом доби.

Принцип кількісної повноцінності харчового раціону досягається відповідністю енергетичної цінності харчового раціону добовим енерговитратам. Денна калорійність в  дні посту повинна бути нормальною, а не низькою.

Під забороною у період посту м’ясо, молочні продукти та яйця, а також усі страви із вмістом зазначених продуктів, зокрема й випічка, соуси і солодощі.

Аби поповнити організм необхідними мікроелементами, потрібно вживати достатню кількість овочів, фруктів, бобових культур. До речі, останні є повноцінним джерелом білка, який так необхідний для нашої життєдіяльності.

Під час посту дозволяються:

  • овочі свіжі і мариновані, квашені і солоні, фрукти, ягоди, зелень; 

  • каші з круп, приготовані на воді, без додавання олії;

  • макарони та бобові; 

  • житній хліб;

  • продукти з сої; 

  • горіхи, сухофрукти, насіння;

  • гриби;

  • мед, гіркий шоколад, халва, мармелад, козинаки, варення;

  • чаї, компоти, квас, кисіль.

Великий піст передбачає майже повну відмову від масла, олій та жирів в складі тваринних продуктів.  Жири ми можемо отримати з нерафінованої рослинної олії для салатів, горіхів та авокадо. Важливо забезпечити різноманітність харчування зі щоденним вживанням рослинних білкових продуктів, складних вуглеводів і натуральних джерел корисних жирів з максимальним уникненням рафінованих продуктів, часом бажано вживати рибу. Не забувати додаватити в раціон Омега-3 ненасичені жирні кислоти. Вони є у таких рослинних продуктах як насіння льону та лляна олія.

Незважаючи на всі обмеження, меню на Великий піст можна зробити різноманітним і смачним. До речі, заклади громадського харчування, кулінарні відділи та пекарні супермаркетів пропонують для своїх відвідувачів багатий асортимент смачних пісних  страв та випічки.

Певні послаблення або повне скасування фізичного посту дозволяється тим категоріям людей, для яких це може стати шкідливим. Це передусім діти, вагітні та матері, що годують, а також хворі, військові та люди, що займаються важкою фізичною працею.   

Перед початком посту рекомендовано заздалегідь проконсультуватися з лікарем. Різкі зміни у раціоні можуть призвести до загострення хронічних захворювань.

Потрібно пам'ятати, що обмежувати себе потрібно не тільки в їжі. Піст – це духовна практика, час молитов та медитацій, дотримання емоційного спокою, дні співчуття, допомоги іншим. У цей період  варто додати зусиль, щоб поглибити свої стосунки із Богом та людьми.А здорового, збалансованого харчування важливо дотримуватися не лише під час посту, але й протягом усього року.

Пам’ятаймо слова Святителя Івана Златоуста про значення посту: “Піст пом’якшує норов, вгамовує гнів, стримує поривання серця, бадьорить розум, дістає спокій для душі, полегшує тіло, усуває нестриманість.” 

 

Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії

Івано-Франківського районного відділу 

ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ГНАТКІВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь