Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА!!! СКАРЛАТИНА

Дата: 07.02.2023 10:49
Кількість переглядів: 254

Протягом минулого місяця на території м. Івано-Франківська було зареєстровано 7 випадків гострого інфекційного захворювання - СКАРЛАТИНИ, проти 1 випадку за ідентичний період минулого року. Хворіють переважно діти у віці 5-9 років.

Фото без опису

Скарлатина — це хвороба, що викликана ß-гемолітичним стрептококом групи А. Джерелом інфекції є хвора людина чи бактеріоносій.

Шлях передачі — повітряно-краплинний. Краплі формуються під час кашлю, чхання і навіть розмови хворого. Вони розлітаються на 0,5–1,5 м від інфікованої людини. «Вхідними воротами» інфекції є мигдалики.

У більшості випадків скарлатина починається раптово. Розвивається ангіна, на мигдалинах можливий біло-жовтий наліт. Язик спочатку має біле нашарування, але після 2-3 днів починає очищатися з кінчика і до 4-го дня стає яскраво-червоним, з виокремленими сосочками — так званий малиновий язик.

Зазвичай через добу після початку захворювання на шкірі хворого виникає характерний висип. На рожевому тлі видно дрібні цятки, яскраво-рожеві або червоні, нерідко вони сверблять. Висип локалізується здебільшого в нижній частині живота, паховій зоні, на сідницях, внутрішніх поверхнях кінцівок. Він триває від 2 до 6 днів, потім блідне і покривається дрібними лусочками, а на кінцівках, особливо кистях і стопах, великими пластами. Що яскравішим і ряснішим був висип, то більше виражене лущення. У середньому лущення триває 2-3 тижні.

Попри загальне почервоніння обличчя, підборіддя і шкіра над верхньою губою залишаються блідими — утворюють так званий носогубний трикутник Філатова.

Залежно від тяжкості захворювання може мати легкий, середній чи важкий перебіг. У разі важкої токсичної форми початок хвороби супроводжують висока температура, блювота, інколи діарея, виражені симптоми ураження НС, розвиток коми.

Скарлатина може мати небезпечні ускладнення, такі як: набряк мозку,гнійний лімфаденіт, отит, мастоїдит, синусит, гломерулонефрит, ревматизм.

Щеплення від скарлатини немає, проте перехворівши одного разу, у пацієнта виробляється стійкий імунітет. Специфічної профілактики від цієї хвороби також немає.

Профілактика захворювання полягає у ранньому виявленні та ізоляції джерела інфекції. Хворим на скарлатину слід перебувати в ізоляції 10 днів, якщо перебіг захворювання легкий і без ускладнень. Після цього терміну їм ще 12 днів не можна відвідувати місця великого скупчення людей: школи, офіси, тощо. Тож ізоляція триває мінімум 3 тижні.

Вам варто дотримуватися простих правил гігієни та здобути декілька хороших звичок, щоб вберегти себе та своїх рідних від даного захворювання :

  • регулярне миття рук з милом, при потребі використовуйте антисептик;

  • провітрювання та вологе прибирання приміщення, в якому перебувають діти і дорослі;

  • харчування, багате на вітаміни;

  • загартовування та заняття спортом;

  • лікування всіх хронічних захворювань (отитів, синуситів, тонзилітів).

 

Підготувала лікар-епідеміолог відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

за матеріалами ЦГЗ Ольга КУБРАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь