Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що потрібно знати про іграшки у дитячому навчальному закладі

Дата: 27.01.2023 10:35
Кількість переглядів: 93

 Створення ігрового розвивального середовища у ДНЗ - справа непроста та відповідальна. Іграшки, якими його наповнюють педагоги, насамперед, мають бути безпечними, а вже потім відповідати віковим потребам дитини.

Фото без опису

Усі іграшки, які можуть бути придбані для ДНЗ, повинні мати :

- декларацію виробника;

- позитивні висновки державної  санітарно-епідеміологічної експертизи  МОЗ України;

- відповідне маркування на етикетці або упаковці (назва виробника, його реквізити, вікова адресність іграшки).

Наявність позитивного висновку гарантує безпечність гри чи іграшки та відповідність її вимогам Державних санітарно-гігієнічних правил і норм безпеки іграшок та ігор для здоров'я дітей.

Державні санітарно-гігієнічні правила і норми визначають критерії безпеки та нешкідливості для здоров'я дітей іграшок та ігор і вимоги щодо їх відповідності віковим морфофункціональним і психофізіологічним особливостям дітей. 

        Щоб убезпечити    дітей від небезпечних іграшок, треба пам'ятати, що:

  • іграшки та ігри, призначені для складання цілого з частин, виконання різних ігрових функцій, повинні мати інструкції, схеми користування, надруковані на упаковці, окремому аркуші або у вигляді брошури;

  • в інструкції (керівництві, схемі) або на споживчій упаковці мають бути вказані правила та види оброблення іграшок (ігор) - миття, чищення, дезінфекція та їх утилізація за потреби;

  • декоративне та захисне покриття іграшок та ігор має бути стійким до дії слини, поту та вологої обробки із застосуванням нейтрального мила - дитячого або господарчого;

  • іграшки та ігри не повинні мати відчутного запаху;

  • збірно-розбірні ігри для дітей до трьох років (піраміди, набори кілець, кульки на стержнях тощо) не повинні мати деталей, розміром менше від 30,0 мм.

Також іграшки мають бути зручними у використанні, тобто такими, які діти можуть легко тримати у руках і гратися ними без допомоги дорослих.

Іграшки варто зберігати на низьких стелажах, у пересувних ящиках на колесах, у пластикових контейнерах (коробках), щоб діти могли їх вільно брати. Це також дасть змогу компактно скласти іграшки, щоб вони не заважали та не створювали ситуацій, у яких діти можуть завдати шкоди собі чи іншим дітям. Для іграшок з великою кількістю деталей у комплекті (конструктори, будівельні набори, розрізні картинки тощо) варто передбачити багаторазові упаковки з міцного поліетилену, тканини, пластику, деревини.

 Під час добору іграшок необхідно дотримуватися принципу відповідності іграшок віку дітей.  

Молодші дошкільнята, які лише оволодівають спільною грою, потребують більшої кількості однакових іграшок. Розмір іграшок має бути досить великий, найближчий до розміру реальних речей. Ляльки та м'які іграшки повинні мати максимум рухливих деталей, щоб «уміти» сидіти, лежати, «ходити за руку» з дитиною. Для дітей старшого дошкільного віку варто добирати менші іграшки: середнього (10-30см) та дрібного (5-10см) розмірів, що дає дітям змогу розгортати режисерські ігри. Великої цінності набувають ігрові набори різної тематики, що сприяють розвитку ігрових інтересів дітей.

У всіх вікових групах мають бути поліфункціональні ігрові матеріали (надувні та м'яконабивні модулі, елементи будівельних наборів, конструкторів), які дають дітям змогу самостійно модифікувати ігровий простір.

  Іграшки мають відповідати потребам хлопчиків і дівчаток, рівню розвитку дітей, їхнім уподобанням та бажанням. Реалізація цього принципу також сприяє повноцінному розвитку кожної дитини, її розумінню себе як конкретної особистості у певному колективі.

Виважений підхід до добору іграшок (їхнього змісту, зовнішніх характеристик) дає змогу захистити дітей від потенційно шкідливої продукції.

  Правила санітарно-гігієнічного оброблення іграшок

У разі відсутності інструкції, в якій вказано правила та види оброблення іграшок (ігор), щойно придбані або подаровані закладу дитячі іграшки (за виключенням м'яких) перед надходженням у групові кімнати треба мити протягом 15 хвилин проточною водою (t - 37°С) з милом, потім висушувати на повітрі.

Гумові, пінополіуретанові, пінолатексні, пластизольні та інші іграшки, виготовлені з аналогічних матеріалів, слід після миття ще й старанно віджати.

Надалі іграшки, якими граються діти у групі, треба мити щодня.

Іграшки для дітей раннього віку слід мити двічі на день щіткою у гарячій воді з милом або 2% розчином питної соди, у спеціально відведеній для цих цілей ємкості, на якій має міститися відповідне маркування. Після миття слід ретельно прополоскати іграшки у проточній воді (t - 37°С) і висушити.

Іграшки для дітей дошкільного віку слід мити щоденно - у кінці дня. Одяг для ляльок слід прати та прасувати, враховуючи ступінь його забруднення.

М'які іграшки необхідно дезінфікувати бактерицидними лампами щоденно протягом 30 хвилин на відстані 25см від іграшок у кінці дня у приміщенні, де немає дітей.

Чисті іграшки, які не використовувались у виховному процесі, необхідно зберігати в окремій шафі чи місці, передбаченому для зберігання чистих речей.

Іграшки, якими діти граються на вулиці, необхідно мити після кожної прогулянки з дотриманням зазначених вище вимог. Вимиті і просушені іграшки зберігають у спеціально відведеному місці.

У організованих дитячих колективах заборонено використовувати м'які та пінолатексні ворсові іграшки для дітей раннього віку та для ізоляторів. Такі іграшки допускаються до використання лише як дидактичний матеріал.

У дошкільному навчальному закладі заборонено:

  • організовувати пункти прокату та обміну ігор, іграшок;

  • використовувати іграшки, принесені дитиною з дому.

 

Лікар з загальної гігієни Лідія Попова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь