Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як уникнути харчових отруєнь під час святкування Новорічних свят!

Дата: 11.01.2023 16:00
Кількість переглядів: 101

В Україну прийшли довгоочікувані новорічні свята. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей.

Фото без опису

У період святкування Нового року та Різдва хочемо нагадати основні правила профілактики гострих кишкових інфекцій:

• в зв’язку з сучасними реаліями не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії;

• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

• перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;

• під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

• готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь - її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;

• не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням, оскільки це буде сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів;

• кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом - не більше 6 годин;

• обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;

• курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням - кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці, тому що найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження;

• свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;

• не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

• не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні. 

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея  необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу.

Завжди пам’ятайте: запобігати кишковим інфекціям значно легше, ніж їх лікувати!

 

Підготувала лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики

захворювань Ольга ГОЛУБЧАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь