Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як уникнути харчових отруєнь під час святкування Новорічних свят!

Дата: 11.01.2023 16:00
Кількість переглядів: 137

В Україну прийшли довгоочікувані новорічні свята. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей.

Фото без опису

У період святкування Нового року та Різдва хочемо нагадати основні правила профілактики гострих кишкових інфекцій:

• в зв’язку з сучасними реаліями не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії;

• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

• перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;

• під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

• готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь - її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;

• не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням, оскільки це буде сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів;

• кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом - не більше 6 годин;

• обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;

• курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням - кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці, тому що найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження;

• свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;

• не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

• не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні. 

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея  необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу.

Завжди пам’ятайте: запобігати кишковим інфекціям значно легше, ніж їх лікувати!

 

Підготувала лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики

захворювань Ольга ГОЛУБЧАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь