Як уникнути харчових отруєнь під час святкування Новорічних свят!
В Україну прийшли довгоочікувані новорічні свята. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей.
У період святкування Нового року та Різдва хочемо нагадати основні правила профілактики гострих кишкових інфекцій:
• в зв’язку з сучасними реаліями не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії;
• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
• перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;
• під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
• готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь - її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;
• не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням, оскільки це буде сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів;
• кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом - не більше 6 годин;
• обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
• курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням - кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці, тому що найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження;
• свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;
• не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
• не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу.
Завжди пам’ятайте: запобігати кишковим інфекціям значно легше, ніж їх лікувати!
Підготувала лікар-епідеміолог
відділення епідеміологічного нагляду
(спостереження) та профілактики
захворювань Ольга ГОЛУБЧАК