Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щеплення, які повинна обов’язково зробити кожна доросла людина!

Дата: 27.12.2022 10:09
Кількість переглядів: 110

Інфекційні хвороби небезпечні своїми ускладненнями, що можуть призвести до інвалідності, а деякі — навіть до смерті. Інфекційні хвороби, від яких (або від тяжких ускладнень яких) можна захиститися за допомогою імунізації, передаються від інфікованої особи до здорової, як правило, повітряно-крапельним шляхом.

Фото без опису
Імунізація (за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я) — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, і який зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.

  1. Вакцинація від дифтерії та правця — обов`язкова для всіх дорослих, починаючи з 26 років, кожні 10 років. Якщо Ви не знаєте свій вакцинальний статус, рекомендовано отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців – третя. Щеплення від дифтерії та правця Ви можете отримати безкоштовно в державних закладах охорони здоров`я.

  2. Щеплення від кору, краснухи, паротиту обов`язково необхідно провести невакцинованим в дитинстві дорослим – щонайменше одну дозу вакцини КПК, а для найкращого захисту – і другу дозу через місяць.

  3. Якщо немає документальних підтверджень стосовно отримання повного курсу вакцин від гепатиту В, необхідно зробити 3 щеплення за схемою — 0 -3 — 6 міс. Дорослі можуть придбати вакцину за власний кошт і отримати надійний захист від життєво небезпечних наслідків, таких як цироз та рак печінки.

Окрім цього, рекомендується також зробити наступні щеплення, які вже довели свою ефективність та гарантують надійну безпеку:

  1. Усім дорослим рекомендовано кожен рік робити щеплення від сезонного грипу, особливо тим, хто належать до групи ризику – люди з хронічними захворюваннями, вагітні, літні люди.

  2. Вакцина від пневмококової інфекції захищає від серйозних захворювань, таких як менінгіт або сепсис. Особливо рекомендована літнім людям.

  3. Менінгококова інфекція – ще одна небезпечна інфекція, що вражає оболонки головного та спинного мозку. Вакцинація рекомендована дітям, людям з ослабленим імунітетом, вагітним, мікробіологам, які працюють в лабораторіях з патогенними бактеріями.

  4. Щеплення від гепатиту А рекомендовано дітям та дорослим, а також тим, хто планує відвідати країни ендемічні за даним захворюванням, наприклад Африку чи Південну Америку.

  5. Вакцинація від вітряної віспи рекомендована всім дорослим, хто не переніс захворювання в дитячому віці, а також жінкам, що планують вагітність.

Кожна людина повинна розуміти, що за своє здоров’я вона відповідає сама. Тому просимо батьків дотримуватися Національного календаря щеплень в Україні. Своєчасно прищеплюйте себе і своїх дітей!

 

Підготувала лікар-епідеміолог відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга КУБРАК

за матеріалами CDC(https://www.cdc.gov) 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь