Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Хвороба котячих подряпин

Дата: 15.12.2022 09:21
Кількість переглядів: 147

У грудні місяці на території обслуговування Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» зареєстровано випадок фелінозу. Хочемо нагадати вам, що і наші улюбленці також можуть становити небезпеку!

Фото без опису

Хворо́ба котя́чих подря́пин (феліно́з) - зооноз, який спричинюють бартонели внаслідок контактної передачі від заражених котів. У типових випадках перебігає у вигляді доброякісного лімфаденіту, рідше з появою тривалої гарячки, ураження печінки, головного мозку, тяжких проявів у людей з імунодефіцитом.

Нині існують вагомі підтвердження того, що хворобу котячих подряпин спричинюють два види бактерій з роду Bartonella, родини Bartonellaceae — B. henselae і В. clarridgeiae. Це грамнегативні бактерії, що мають форму паличок, факультативні внутрішньоклітинні паразити, рухомі, спор і капсул не утворюють, анаероби, малочутливі до дезінфекційні засобів.

  Джерелом й резервуаром інфекції є дрібні представники родини котячих, серед яких за близькістю до людини найперше місце посідає домашня кішка. Серед котячих інфекція передається за допомогою їхніх бліх Ctenocephalides felis.

Головний механізм передачі інфекцій від котів людям – контактний. Передавання йде через укуси, маленькі садна, подряпини, що наносяться котами, а також при потраплянні слини цих домашніх тварин на пошкодження шкіри, що вже існували.

Хворіють частіше діти (75-80%), що обумовлено їх більшою схильністю до активних ігор з котами. Після перенесеної хвороби котячих подряпин виникає стійкий імунітет, повторні випадки вкрай рідкі.

Хвороба перебігає часто скрито, але в типових випадках відбувається поєднане ураження шкіри та регіонарного лімфатичного вузла.

На місці проникнення збудника виникає червоно-коричнева безболісна папула від 3 до 10 мм в діаметрі. Зрідка їх буває декілька уздовж котячої подряпини.

Через 1-3 тижні розвивається лімфаденіт.

Лімфатичний вузол або кілька лімфовузлів як правило щільно-еластичні, до 1,0-1,5 см в діаметрі (рідко більше), часто чутливі при пальпації. Захворювання прогресує повільно. Стан пацієнтів, як правило, задовільний, спостерігаються легкі неспецифічні прояви, такі як підвищення температури до 37.8°С, нездужання, сонливість, підвищена стомлюваність; відсутність апетиту; біль в м’язових структурах кінцівок; підвищене потовиділення.

Профілактика:

Вакцини проти хвороби наразі не існує. Постійно мають проводитися заходи, що направлені на запобігання зараження домашніх котів блохами.

Людям треба уникати ранового контакту з бродячими котами.

 

Підготувала лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження )та профілактики інфекційних захворювань

Івано-Франківського районного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»

Ольга ГОЛУБЧАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь