Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Комп’ютерний синдром» та його профілактика.

Дата: 01.12.2022 14:45
Кількість переглядів: 140

В даний час неможливо уявити наше життя без комп’ютерів (ПК). Їх використовують для навчання школярі та студенти, працівники практично усіх установ, організацій, підприємств під час виконання своїх трудових обов’язків. Також доволі активно ними користуються і під час відпочинку.

 

Останнім часом все частіше говорять і пишуть про те, що робота за персональним комп'ютером (ПК) значно підвищує ризик виникнення (або загострення) цілого ряду захворювань. Науковці все частіше вживають термін «комп’ютерний синдром», діагностуючи появу симптомів захворювання, що є наслідком шкідливого впливу ПК на організм людини.   Втім, це ще не привід для того, щоб повністю виключати застосування ПК на роботі і вдома, тим більше що в появі професійних недуг у багатьох випадках винні самі користувачі, котрі нехтували елементарними вимогами ергономіки та організації праці.

Однією з найбільш вразливих категорій до захворювань при роботі на ПК є офісні працівники. Робота в офісі - це 8 годин, проведених сидячи, за винятком часу на обід і невеликих перерв. Основними причинами функціональних розладів та захворювань, пов'язаних з офісною роботою, є монотонність виконуваних завдань, тривале сидіння за комп'ютером у вимушеній позі, необхідність постійної роботи з клавіатурою та мишкою, кондиціоноване сухе повітря в офісі, штучне освітлення, нерегулярний прийом їжі, хронічний стрес. 

Проблеми зі спиною, остеохондроз.    Часто ми й не помічаємо, що при  роботі на ПК ми сидимо згорбившись, або схилившись вправо або вліво. Верхній відділ хребта має постійний навантаження в положенні сидячи.   Відкладення солей і малорухливий спосіб життя у офісних працівників призводить до того, що хребет починає викривлятися, що з часом призводить до розвитку остеохондрозу та проблем зі спиною.

Щоб такого не сталося, потрібно стежити за поставою і положенням спини, робити невеликі перерви і згадати про гімнастику на робочому місці. Потягування, скручування і повороти голови і тулуба стануть хорошою профілактикою остеохондрозу. Дуже важливим фактором в плані комфортного стану спини є ваше офісне крісло або стілець.  

Синдром хронічної втоми, швидка стомлюваність. Робота в офісі пов'язана з постійним перебуванням в замкнутому просторі, перевантаженому офісною технікою. Повітря в такому приміщенні  пересушене, наповненене шкідливими випарами від меблів і частинками хімічних сполук, які з'являються при роботі сканера, ксерокса, принтера і т.п. Офісний ковролін і інші синтетичні матеріали стають справжніми розсадниками пилу і мікробів, а робота кондиціонера призводить до частих застуд. При роботі сканера (принтера) виділяється промисловий озон, який, на відміну від природного, згубно впливає на організм людини.   Частою скаргою у офісних працівників є головний біль, втома і підвищена стомлюваність. Велика кількість людей, змушених перебувати в одному приміщенні цілий робочий день, призводить до швидкого поширення вірусів і бактерій.

Як уберегтися від хвороб? Регулярне провітрювання приміщення, озеленення офісу кімнатними рослинами і підтримка оптимального режиму вологості і температури повітря зробить ваше перебування на робочому місці більш комфортним. Якщо   вам доводиться часто сканувати або роздруковувати документи, намагайтеся відходити від принтера (сканера) на час його роботи.

Стреси на робочому місці.  Робота в тісному колективі не завжди приносить позитивні емоції. Накопичуючись, негативні емоції і переживання часто призводять до стресу і провокують проблеми з нервовою системою. 

Щоб стреси не стали вашими постійними супутниками на роботі, намагайтеся не спізнюватися на роботу, вчасно справлятися з поставленими завданнями.  Протягом робочого дня влаштовуйте собі невеликі паузи: займіть зручну позу, закрийте очі і постарайтеся повністю розслабитися. Такий релакс навіть за 2 хвилини допоможе відновити сили і вбереже від стресу. В обідню перерву змініть обстановку. Пройдіться по свіжому повітрі. 

Кисті рук - слабка ланка офісного працівника. Ті, хто за службовим обов'язком більшу частину робочого часу проводять за комп'ютером   часто страждають хворобливим станом кистей рук. Тунельний синдром зап'ястя - відносно новий діагноз, який зараз ставиться все частіше. Основні симптоми хвороби - поколювання і печіння, оніміння або біль у кисті, тремтіння пальців. До таких проблем з кистями рук призводить одноманітна дрібна робота в неправильному положенні.

Щоб не поповнити статистику захворювання, розташовуйте кисті рук паралельно один одному, а лікті тримайте під прямим кутом, робіть зарядку для кистей рук: кругові рухи, струшування кистей, стискання і розтискання кулаків і т.п.

Головні болі, мігрень.  Причиною головного болю може стати напружена робота, нестача кисню, шийний остеохондроз, стрес і перевтома. Офісна мігрень докучає представникам багатьох професій, змушених проводити робочий час в офісі, обладнаному за останнім словом ділового дизайну. Дисбаланс позитивних і негативних іонів в приміщенні, напханому офісною технікою призводить до поганого самопочуття і швидкої стомлюваності співробітників.

Штучний іонізатор і кімнатні рослини допоможуть виправити становище. Масаж голови кінчиками пальців відновить кровообіг, зніме напругу. Помасажуйте скроні і область   шиї, «причешіть» себе пальцями, зробіть повороти голови вправо і вліво. Не забувайте про необхідність дотримуватися водного режиму. Зневоднення організму часто є причиною головних болів і поганого самопочуття.

Хвороби очей.  Після довгої роботи за комп'ютером, очі втомлюються, сльозяться і червоніють. Синдром сухого ока - ще одна напасть тих, хто довго сидить за комп'ютером. Свербіж, печіння і дискомфорт - головні симптоми захворювання. Основною причиною такого стану є пересихання слізної плівки, яка покриває очі.

Профілактикою очних хвороб є гімнастика для очей, яка включає в себе моргання, кругові рухи очима, масаж пальцями повік (очі закриті), уявне малювання очима символу нескінченності. Чергуйте вправи, примружтеся, а потім широко відкрийте очі, подивіться вдалину.  Робіть перерви через кожні 2 години роботи за комп'ютером на 10-15 хвилин. Допоможе втомленим очам чорниця - свіжа, морожена, у вигляді сиропу або желе, а також входить до складу аптечних вітамінів для очей.

Гастрит, проблеми з травленням.  Перекушування, стреси, незбалансоване харчування призводять до появи проблем з травленням. Діагноз гастрит все частіше ставлять тим, хто проводить більшу частину часу на роботі та ігнорує повноцінні обіди на користь фаст-фуду і булочок з кавою.

Слідкуйте за харчуванням, обідній час використовуйте за призначенням. Уникайте смаженого і жирного, перед роботою обов'язково поснідайте.  Менше нервуйте, а якщо проблеми з травленням з'явилися, - не відкладайте візит до лікаря.

Щоб робота на ПК не завдала шкоди вашому здоров'ю, постарайтеся зробити ваше робоче місце комфортним для здоров'я. Влаштовуйте невеликий релакс кожні дві години роботи, регулярно провітрюйте приміщення і не забувайте про гімнастику. Повноцінно відпочивайте у вільний від роботи час. Правильно харчуйтеся і знайдіть час для спорту і фізичних навантажень.  Дотримуватись  цих правил досить просто і вони допоможуть зберегти Ваше здоров̓'я.  Якщо Ви будете піклуватись про своє здоров̓'я, воно обов’язково відповість Вам гарним самопочуттям і високою працездатністю.

 

Лікар з гігієни праці Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський

ОЦ КПХ МОЗ України» Євген ГУЛЬВАНЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь