Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чому потрібно протестуватися?

Дата: 22.11.2022 10:37
Кількість переглядів: 86

Європейський тиждень тестування на ВІЛ та гепатит — це загальноєвропейська інформаційна кампанія, що закликає впродовж тижня посилити комунікацію щодо переваг раннього виявлення ВІЛ-інфекції та гепатиту.

Головна мета Європейського тижня тестування — зробити так, щоби більше людей змогли дізнатися про свій статус щодо ВІЛ-інфекції та гепатиту і мінімізувати проблему пізнього діагностування цих інфекцій.

 

ВІЛ

Мільйони людей в світі живуть з ВІЛ повноцінним та здоровим життям. Вчені вже довели, що тривалість життя людей з ВІЛ не відрізняється від тривалості життя людей без ВІЛ. Але це можливо лише за двох умов – знати, що в тебе ВІЛ та систематично приймати лікування.

За оцінками національних та міжнародних експертів, нині в Україні близько 200 000 ВІЛ-позитивних людей і понад 60 000 з них не знають про свій статус.

Більш ніж 50% осіб віком від 15 років ВІЛ-інфекцію виявляють вперше на 3 та 4 клінічних стадіях. Пізніх стадіях, коли ослаблений вірусом організм вже не може долати прості захворювання.

ВІЛ загрожує не лише групам ризику, адже у понад 65% випадків захворювання на ВІЛ передається статевим шляхом.

Процедура тестування дуже швидка, результат швидкого тесту на ВІЛ готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин - підготовка і забір крові з пальця, 10 - очікування результату. Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передачі, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, отримати інформацію про організації, де можна отримати іншу допомогу, тощо.

 

Вірусні гепатити

Гепатит B і C - 2 основних типи з 5 різних інфекцій гепатиту, що є причиною 96% всіх випадків смерті від гепатиту. Близько 325 млн людей у ​​світі живуть з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту B або вірусом гепатиту C. Від наслідків хронічного гепатиту (рак, цироз печінки) щороку помирає близько 700 000 людей.

За оцінками експертів, нині в Україні близько 1,5 млн людей мають вірус гепатиту С та півмільйона людей, які мають хронічне захворювання на гепатит В. Натомість про свій статус знають лише 20% хворих на вірусний гепатит В, на гепатити С - тільки 8%. 

 

Обов’язкове тестування на гепатити необхідно проходити групам ризику:

  • споживачам ін’єкційних наркотиків;

  • працівникам комерційного сексу;

  • чоловікам, які мають секс з чоловіками;

  • вагітним;

  • ВІЛ-позитивним;

  • людям, яким здійснювали переливання крові та її компонентів (особливо у 90-х та на початку 2000-х рр.).

 

Також рекомендовано тестування:

  • якщо у вас була велика кількість партнерів і ви практикували незахищений секс - ризик зараження статевим шляхом на гепатит В, за оцінкою експертів, становить 30% і це дуже високий показник (для гепатиту С - нетиповий шлях передавання);

  • якщо ви робили пірсинг та тату;

  • якщо робили татуаж, манікюр та педикюр у салонах, де не впевнені, що достатньо стерилізують прилади;

  • при порушенні елементарних правил гігієни, коли члени сім'ї користуються однією бритвою, манікюрними ножицями та іншими предметами, на яких може зберігатися кров;

  • при медичних процедурах, якщо не дотримано санітарних правил обробки інструментів, перевірки крові перед переливанням, тощо.

Тестування можна зробити у вірусологічній лабораторії ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за адресою м. Івано-Франківськ вул. Арсенича-Березовського Миколи, 6 (колишня Рєпіна).

 

Підготував лікар-епідеміолог відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження) та

 профілактики інфекційних захворювань

   Олег ЮРЧИШИН за матеріалами ЦГЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь