Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпечний побут з людиною, яка лікує туберкульоз

Дата: 22.11.2022 10:30
Кількість переглядів: 96

В час, коли через військову агресію росії посилились міграційні процеси в Україні, швидше адаптуватися пацієнтам з туберкульозом в нових для них місцях перебування дозволила амбулаторна модель лікування.  Чимало людей покинули домівки і знайшли прихисток в більш безпечних регіонах. Пацієнт з ТБ може звернутися за телефоном фтизіопульмонологічного закладу області, в якій він опинився, і дізнатися усі деталі подальшого супроводу.

Враховуючи те, що серед внутрішніх переселенців, яким надають прихисток знайомі або друзі, є й пацієнти з туберкульозом, людей можуть цікавити питання правильної адаптації побуту за таких обставин. 

Через хибні міфи, які оточують туберкульоз, його сприйняття соціумом часто помилкове і некоректне. Є люди, які й досі думають, що навіть речей хворого краще не торкатись. Хоча через предмети побуту, їжу, посуд інфікуватися туберкульозом практично неможливо. Туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом, під час кашлю, чхання, розмови при тривалому тісному контакті з носієм відкритої форми захворювання. 

Якщо ви проживаєте разом з людиною, яка має саме відкриту форму туберкульозу, щоб знизити ризик вдихання мікобактерій через повітря, дотримуйтесь таких рекомендацій інфекційного контролю від Центру громадського здоров'я: 

  • забезпечте за можливості пацієнта окремою кімнатою принаймні впродовж перших трьох тижнів лікування;

  • частіше провітрюйте приміщення. Хороша звичка — тримати вікна відчиненими, якщо дозволяє погода. Не забувайте добре провітрити приміщення перед візитом будь-яких відвідувачів (медичний працівник, родич і т.д.);

  • обмежте відвідування приміщення сторонніми людьми, принаймні впродовж перших трьох тижнів лікування. Людям, які постійно не проживають разом із пацієнтом, краще спілкуватися з ним на відкритому повітрі (за можливості);

  • проводьте щоденне вологе прибирання з метою зменшення запиленості й сухості повітря, які сприяють тривалішому перебуванню інфекційного аерозолю у зваженому стані;

  • людині з туберкульозом — маску, відвідувачам — респіратор (принаймні впродовж перших трьох тижнів лікування).

Всі дорослі, які мешкають разом із хворим, або тісно спілкувалися з ним упродовж тривалого часу (як правило, кілька місяців), повинні звернутися до лікаря для проходження обстеження або профілактичного лікування. Якщо обстеження не виявило у вас туберкульоз, просто уважно слідкуйте за собою.  Якщо ви помітите в себе: тривале хоч би й незначне підвищення температури тіла, кашель понад 2 тижні, різку втрату ваги, слабкість, негайно звертайтеся до лікаря і повідомте, що перебуваєте у контакті з хворим на туберкульоз.

І пам'ятайте — туберкульоз виліковний і Україна має арсенал засобів для його подолання!

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга КУБРАК за матеріалами ЦГЗ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь