Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно, ботулізм!

Дата: 09.11.2022 15:28
Кількість переглядів: 177

31 жовтня 2022р. знову зареєстровано   випадок  ботулізму, цього разу у мешканця с. Палагичі Тлумацької ТГ. Хвороба виникла після вживання ковбаси сумнівної якості, придбаної раніше на ринку, і яка зберігалась в неналежних умовах. Після проявів хвороби діагноз встановлено вчасно, хворого госпіталізовано. Після надання кваліфікованої допомоги, введення ботулінічного антитоксину стан хворого стабілізовано.

Фото без опису

      Нагадуємо, що ботулізм - це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Токсин клостридій - ботулотоксин - починає вироблятися тільки без доступу кисню, та за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продукту харчування.

     Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м‘ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином  виникають від вживання консервованих грибів.

  З метою попередження захворювання на ботулізм  не рекомендується:

- купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі, м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки,

а також рибу солону, в’ялену та копчену і м’ясопродукти, копчені в домашніх умовах; 

- купуйте вищезгадані продукти   тільки при наявності у продавця документів з інформацією  про походження, термін виготовлення, умови зберігання та реалізації.

- вживати їжу з банки з найменшим здуттям кришки, нещільно закриті, з яких щось витікає, відчувається дивний або неприємний запах;

-  уникайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;

- не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх    зберігали або транспортували належним чином.

     Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими  - ботулізм  не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

     Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

     

Лікар із загальної гігієни

Лідія Попова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь