Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно, ботулізм!

Дата: 09.11.2022 15:28
Кількість переглядів: 139

31 жовтня 2022р. знову зареєстровано   випадок  ботулізму, цього разу у мешканця с. Палагичі Тлумацької ТГ. Хвороба виникла після вживання ковбаси сумнівної якості, придбаної раніше на ринку, і яка зберігалась в неналежних умовах. Після проявів хвороби діагноз встановлено вчасно, хворого госпіталізовано. Після надання кваліфікованої допомоги, введення ботулінічного антитоксину стан хворого стабілізовано.

Фото без опису

      Нагадуємо, що ботулізм - це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Токсин клостридій - ботулотоксин - починає вироблятися тільки без доступу кисню, та за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продукту харчування.

     Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м‘ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином  виникають від вживання консервованих грибів.

  З метою попередження захворювання на ботулізм  не рекомендується:

- купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі, м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки,

а також рибу солону, в’ялену та копчену і м’ясопродукти, копчені в домашніх умовах; 

- купуйте вищезгадані продукти   тільки при наявності у продавця документів з інформацією  про походження, термін виготовлення, умови зберігання та реалізації.

- вживати їжу з банки з найменшим здуттям кришки, нещільно закриті, з яких щось витікає, відчувається дивний або неприємний запах;

-  уникайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;

- не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх    зберігали або транспортували належним чином.

     Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими  - ботулізм  не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

     Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

     

Лікар із загальної гігієни

Лідія Попова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь