Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРО ЗМІНИ У ПЕНСІЙНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ

Дата: 20.10.2022 10:56
Кількість переглядів: 192

30 квітня 2022 року набув чинності Закон України від 15.02.2022 р. №2040-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» (далі – Закон 2040). Що змінилося:

 Фото без опису

-  у правилах індексації пенсій згідно з цим законом?

внесено норму щодо індексації пенсій закріпленої в Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» де датою її здійснення щорічно визначено 1 березня. Індексація тепер проводитиметься для всіх категорій пенсіонерів, в тому числі військовим, державним службовцям, науковцям, посадовим особам місцевого самоврядування, на загальних умовах з урахуванням одного показника коефіцієнта збільшення, який щороку визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

До прийняття Закону 2040 індексація пенсій проводилася лише для одержувачів пенсій, призначених відповідно до Закону 1058, а її дата щорічно визначалася Урядом.

 

- низькі доходи під час війни не вплинуть на обчислення пенсій

Закон запобігає зниженню коефіцієнту заробітної плати при обчисленні пенсій фізичним особам за місяці часткового зменшення доходу на період дії воєнного стану.

Так, за бажанням особи, яка звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди страхового стажу під час воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», а також протягом трьох місяців з дня припинення або скасування воєнного стану. 

 

- можливість дострокового призначення пенсії за віком особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників.

Умови призначення дострокової пенсії:

  • особу звільнено з роботи з ініціативи роботодавця у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників;

  • на день звільнення особи з роботи їй залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, визначеного ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

  • особа зареєструвалася в державній службі зайнятості та для неї відсутня підходяща робота;

  • особа набула повний страховий стаж (для чоловіків — 35 років, жінок — 30 років).

  • Також за півтора року до досягнення пенсійного віку право на пенсію мають особи, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я. Право на таку пенсію надається згаданим особам за наявності повного страхового стажу: у чоловіків — 35 років, у жінок — 30 років. Порядок їх призначення визначить Кабінет Міністрів України.

- крім того, право на дострокову пенсію отримали також матір або батько осіб з інвалідністю з дитинства (діти з інвалідністю до 18 років) та тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення 6-річного віку.

Умови отримання

Додатковою умовою отримання вище зазначеної пенсії є досягнення жінкою 50 років та її страховий стаж 15 років, а чоловіком — 50 років і страховий стаж 20 років.

Довідково. Хто з дітей, яким не встановлено інвалідність, вважаються тяжко хворими, визначено в пункті 101 частини першої статті 1 ЗУ Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

- Наступне питання стосуватиметься пенсії в разі втрати годувальника, що призначається та виплачується дітям від 18 до 23 років, які після школи продовжують навчатися за денною формою навчання. Сьогодні у деяких з них немає можливості надати відповідні довідки, які вимагає Пенсійний фонд, щоб призначити таку виплату, або її продовжити. Чи передбачена зміна правил у період воєнного стану щодо цих дітей?

Так, передбачено. Під час дії в Україні воєнного стану та протягом 60 днів після його припинення дітям віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах, пенсія в разі втрати годувальника призначається, а виплата раніше призначеної пенсії продовжується, без надання довідки від закладу освіти. Дані про навчання Пенсійний фонд отримує з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

 

- Як збільшився мінімальний розмір пенсії для військовослужбовців, що отримали інвалідність внаслідок війни?

Закон 2040 змінює розміри мінімальних пенсій по інвалідності, які визначені статтею 22 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Зазначені норми закону набирають чинності з 01 жовтня 2022 року, і передбачають, що мінімальні розміри пенсій по інвалідності встановлюються:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби I групи – у розмірі 5025 гривень, II групи – 4610 гривень, III групи – 4396 гривень;

  • іншим особам з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби I групи – у розмірі 4605 гривень, II групи – 4396 гривень, III групи – 4186 гривень;

  • особам з інвалідністю з числа старших солдатів, старших матросів, сержантського і старшинського складу строкової служби – у розмірі 110 відсотків; з числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) рядового, сержантського і старшинського складу, осіб молодшого начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України і державної пожежної охорони, осіб молодшого складу Національної поліції, Служби судової охорони, Національного антикорупційного бюро України – 120 відсотків; з числа осіб офіцерського складу та осіб начальницького складу (крім молодшого) органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України і державної пожежної охорони, осіб середнього і вищого складу Національної поліції, Служби судової охорони – 130 відсотків відповідних мінімальних розмірів пенсій, передбачених для осіб з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби.

Розміри пенсій, починаючи з 2023 року, щороку з 1 березня індексуються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, із застосуванням коефіцієнта збільшення, що визначається відповідно до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь