Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика дифтерії

Дата: 14.10.2022 09:57
Кількість переглядів: 140

Сучасність кидає нам виклики, і захворювання, про які ми чули лише по телебаченню стають реальністю вже зараз. На Львівщині, 27 вересня, в одному з дитячих будинків-інтернатів, де також на утриманні перебувають люди, які мають інвалідність з дитинства, зареєстровано спалах дифтерії. Семеро підопічних інтернату госпіталізовано до Львівської обласної інфекційної лікарні.

Фото без опису

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передавання, що характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок. Збудником є дифтерійна паличка (коринебактерія), яка виробляє екзотоксин.

Основний шлях передачі — повітряно-крапельний. Можлива передача через побутові предмети та їжу — молочні продукти, сир. Заразити оточуючих може як хвора людина, так  і здоровий носій дифтерійної палички.

Симптоми захворювання :

• біль у горлі;

• підвищена температура, лихоманка;

• набряк слизової оболонки ротоглотки;

• наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу;

• набряк шиї;

• збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів

В залежності від локалізації процесу і його важкості виділяють різні клінічні форми.  В початковій стадії захворювання може протікати як банальна ангіна. Найбільш часто зустрічається дифтерія мигдаликів – 90-95%.

Дифтерійний токсин також може потрапити у кров. До дії токсину чутливі майже всі органи, але найбільш вразливими є серце, нирки, наднирники, нервова система.

Найтяжчими ускладненнями, які часто призводять до смерті хворих, є токсичні ураження серцево-судинної (міокардит), нервової (парези), дихальної систем (зупинка дихання).

Профілактика!

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація дітей, згідно з календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація дорослих (кожні 10 років).

Вакцинація вже через 1-1,5 років не гарантує захист від інфікування та хвороби, але у правильно щеплених захворювання буде протікати набагато легше, ніж у тих, хто не має щеплень. Тому так важливо вчасно проводити як вакцинацію, так і ревакцинацію.

На жаль, щорічно знижується охоплення щепленнями проти дифтерії і правця дітей і дорослих. Щорічне зменшення кількості щепленого населення веде до стійкого зниження колективного імунітету, що може призвести до зростання захворюваності та епідемічного спалаху. Колективний імунітет повинен становити 95%, тобто із 100 чоловік повинні бути щеплені від дифтерії 95 осіб. В такому випадку виключаються епідемічні спалахи захворювання.

Кожна людина повинна розуміти, що за своє здоров’я вона відповідає сама. Тому просимо батьків дотримуватися Національного календаря щеплень в Україні. Своєчасно прищеплюйте себе і своїх дітей.

 

Підготував завідувач відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження) та

профілактики інфекційних захворювань

Микола НЕДОСТУП


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь