Нагадуємо про профілактику гострих кишкових інфекцій
Епідеміологічна ситуація на території обслуговування нестійка, зросла захворюваність на наступну нозологічну форму: ГЕК не встановленої етіології.
За вересень місяць зареєстровано:
-
ГЕК встановленої етіології - 2 випадки;
-
ГЕК невстановленої етіології - 26 випадків;
-
Сальмонельоз - 2 випадки.
Найвищий показник захворюваності спостерігається серед вікової категорії: діти 0-17 років (13 випадків ГЕК н/е).
Нагадуємо правила для попередження розвитку гострих кишкових інфекцій:
-
для пиття і приготування їжі при можливості використовувати бутильовану питну воду;
-
обов’язково кип’ятити воду з колодязів та природних джерел;
-
бажано кип’ятити воду з джерел централізованого водопостачання;
-
суворо дотримуватись правил особистої гігієни – ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
-
овочі, зелень, фрукти та ягоди необхідно добре мити під проточною водою та обдавати окропом;
-
не вживати м'ясні та молочні продукти придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб;
-
не допускати споживання продуктів та напоїв з порушеним терміном зберігання, при найменшій підозрі щодо їх якості;
-
при купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
-
не вживати в їжу незнайомі гриби.
УВАГА: при появі будь-яких симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.
Підготувала лікар-епідеміолог відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)та
профілактики інфекційних захворювань
Ольга ГОЛУБЧАК