Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО ТАКЕ ЖОРСТКІСТЬ ВОДИ

Дата: 13.09.2022 12:08
Кількість переглядів: 423

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Фото без опису

Загальна жорсткість - показник, що характеризує властивість води, зумовлену у ній розчинених солей кальцію та магнію. Для нормального функціонування організму необхідно, щоб їх концентрація була в нормі. Вода, яка є в природі має певний рівень жорсткості. 

Жорсткість природної води коливається, вона неоднакова в різних природних водах. В одному і тому ж водному об'єкті величина її змінюється за порами року. Влітку вода більш жорстка, так як волога випаровується, а навесні за рахунок талих вод жорсткість зменшується. 

Жорсткість залежить від глибини джерела : в колодязях жорсткість вища, а в артезіанських свердловинах нижча.

Вода перетворюється на жорстку залежно від того, скільки мінералів вона приймає, коли переміщається через грунт. Вода є хорошим розчинником, легко збирає і розчиняє мінерали, і утримує у своїй структурі.Тому має значення географічне розташування, оскільки підземні поклади мінералів відрізняються в різних регіонах. Якщо є поклади вапняку і гіпсу, то вода буде жорстка, так як грунтові води вимивають їх.

Природну воду, що містить значну кількість кальцію і магнію називають жорсткою. М'яка вода містить мало солей магнію і кальцію або вони у ній практично відсутні. 

  Для людського організму однаково шкідлива як надмірно жорстка, так і м’яка вода. 

Жорстка вода утворює білий наліт у чайнику, каструлях, іншому посуді та побутових приладах, які використовуються для нагрівання і кип’ятіння води; наліт на скляному посуді після миття; білі розводи і плями на сантехніці, створює загрозу для побутових приладів.  Сольові відкладення погіршують тепловий потік котлів, знижуючи ефективність нагріву. Жорстка вода містить надмірну кількість іонів кальцію або магнію, і коли ці іони реагують з миючими засобами (шампунь, мило, пральний порошок і ін.), це утрудняє утворення піни, тому посудомийна і пральна машина можуть працювати менш ефективно.

При тривалому вживанні твердої води може погіршитися стан шкіри і волосся. Шкіра стає сухою, а волосся ламким, тьмяним, може з’явитися лупа; поступово у нирках утворюються пісок і камені.

В Україні відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»

(ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених Міністерством охорони здоров'я України 12.05. 2010р., які загалом регулюють якість питної води, прийнято такі нормативи показників загальної жорсткості питної води:

  • вода водопровідна   ≤ 7,0 ммоль/дм³

     (в окремих випадках ≤ 10 ммоль/дм³);

Дослідження проб питної води виконують фахівці

ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за адресою

м. Івано-Франківськ,

вул. Арсенича- Березовського Миколи,6 ( колишня Рєпіна,6)

вул. Шевченка,4

 

Завідувач  санітарно-гігієнічної лабораторії

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ГНАТКІВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь