Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО ТАКЕ ЖОРСТКІСТЬ ВОДИ

Дата: 13.09.2022 12:08
Кількість переглядів: 603

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Фото без опису

Загальна жорсткість - показник, що характеризує властивість води, зумовлену у ній розчинених солей кальцію та магнію. Для нормального функціонування організму необхідно, щоб їх концентрація була в нормі. Вода, яка є в природі має певний рівень жорсткості. 

Жорсткість природної води коливається, вона неоднакова в різних природних водах. В одному і тому ж водному об'єкті величина її змінюється за порами року. Влітку вода більш жорстка, так як волога випаровується, а навесні за рахунок талих вод жорсткість зменшується. 

Жорсткість залежить від глибини джерела : в колодязях жорсткість вища, а в артезіанських свердловинах нижча.

Вода перетворюється на жорстку залежно від того, скільки мінералів вона приймає, коли переміщається через грунт. Вода є хорошим розчинником, легко збирає і розчиняє мінерали, і утримує у своїй структурі.Тому має значення географічне розташування, оскільки підземні поклади мінералів відрізняються в різних регіонах. Якщо є поклади вапняку і гіпсу, то вода буде жорстка, так як грунтові води вимивають їх.

Природну воду, що містить значну кількість кальцію і магнію називають жорсткою. М'яка вода містить мало солей магнію і кальцію або вони у ній практично відсутні. 

  Для людського організму однаково шкідлива як надмірно жорстка, так і м’яка вода. 

Жорстка вода утворює білий наліт у чайнику, каструлях, іншому посуді та побутових приладах, які використовуються для нагрівання і кип’ятіння води; наліт на скляному посуді після миття; білі розводи і плями на сантехніці, створює загрозу для побутових приладів.  Сольові відкладення погіршують тепловий потік котлів, знижуючи ефективність нагріву. Жорстка вода містить надмірну кількість іонів кальцію або магнію, і коли ці іони реагують з миючими засобами (шампунь, мило, пральний порошок і ін.), це утрудняє утворення піни, тому посудомийна і пральна машина можуть працювати менш ефективно.

При тривалому вживанні твердої води може погіршитися стан шкіри і волосся. Шкіра стає сухою, а волосся ламким, тьмяним, може з’явитися лупа; поступово у нирках утворюються пісок і камені.

В Україні відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»

(ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених Міністерством охорони здоров'я України 12.05. 2010р., які загалом регулюють якість питної води, прийнято такі нормативи показників загальної жорсткості питної води:

  • вода водопровідна   ≤ 7,0 ммоль/дм³

     (в окремих випадках ≤ 10 ммоль/дм³);

Дослідження проб питної води виконують фахівці

ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за адресою

м. Івано-Франківськ,

вул. Арсенича- Березовського Миколи,6 ( колишня Рєпіна,6)

вул. Шевченка,4

 

Завідувач  санітарно-гігієнічної лабораторії

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ГНАТКІВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь