Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чим шкідливі нітрати: як прибрати нітрати з овочів

Дата: 29.08.2022 15:32
Кількість переглядів: 142

                 Позбутися на 100% від нітратів, на жаль, поки не придумали як. Але мінімізувати їх присутність в продуктах можна дуже легко. Ми підкажемо, як прибрати нітрати з овочів.

                   Зустріти на ринку або на прилавку магазину овочі / фрукти зовсім без нітратів неможливо. Адже їх вирощування завжди супроводжується використанням хімічних речовин, щоб рослини не з'їв шкідник, щоб були більш засухостійкими тощо. Навіть на присадибній ділянці часто використовують хімічні добрива. Від них вже нікуди не дітися.

               Але нітрати можуть вдарити по здоров'ю, все тому, що в організмі людини вони перетворюються в нітрити - небезпечні канцерогенні речовини. Нітрити негативно відбиваються на роботі нервової системи, на імунітеті, кровообігу та ін.

                 Допустима норма нітратів в день на людину - 5 мг на 1 кг ваги. З цієї дозою організм може впорається сам. Як не отруїтися нітратами і як прибрати нітрати з овочів?

                                     Ми розповімо кілька прийомів

                             Як прибрати нітрати з овочів: вимочуйте

                 Перед приготуванням їжі, залийте водою овочі фрукти та зелень водою, щоб вони повністю потонули. І так залиште на 20 хвилин. Вода «витягне» максимум шкідливих нітратів.

                       Як прибрати нітрати з овочів: геть кінчики овочів і шкірки

                  Максимум овочів накопичуються в кінчиках овочів. Так що не шкодуйте і їх зрізайте . Якщо можливо, зрізайте і шкірку, там також затримується багато небезпечного для організму речовини. А там, де помітили позеленіння (вони часто бувають на картоплі і моркви), також зрізайте. Там накопичується шкідлива речовина соланін.

                        Як прибрати нітрати з овочів: термічна обробка

                  При варінні рівень нітратів знижується на 80%. І тільки після того, як овоч зваряться, соліть страву. Також добре мінімізує цю отруйну речовину гасіння, варіння на пару, і ін. Термічна обробка. Найменше знижується рівень нітратів при смаженні - всього на 10%.

                                  Як прибрати нітрати з овочів: вітамін С

                Перед тим, як з'їсти сирі овочі або фрукти, з'їжте аскорбінку. Вітамін С гальмує утворення нітрозамінів в організмі. А лимонна кислота або гранатовий сік взагалі знешкоджують з'єднання нітратів. Їх можна додавати прямо в салат до овочів.

                                   Як прибрати нітрати з овочів: не зберігайте довго

                 Коли змінюється різко температура, нітрати активізуються і перетворюються в нітрати. Тому не варто  зберігати розморожені овочі або свіжоприготовані салати, плодоовочеві соки більше доби навіть в холодильнику.

                 Кращий засіб знайти свого фермера, який продає овочі та фрукти зі своєї грядки без застосування хімії, і купувати тільки у нього. А можна взагалі вдома на підвіконні самому спробувати вирощувати зелень - кріп, петрушку, рукколу, шпинат і ін. Благо, що насіння можна купити зараз в будь-якому супермаркеті майже в будь-який час року.

 

Лікар із загальної гігієни   ДУ "Івано-

Франківської міськрайонної філії ОЛЦ

МОЗ України"

Ю.Мікула


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь