Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО - КЛІЩІ !!!

Дата: 29.08.2022 15:27
Кількість переглядів: 123

В Україні постійно реєструються захворювання на хворобу Лайма (кліщовий бореліоз). Не оминула ця проблема і територію Івано-Франківської області. Так, у 2021 році по м. Івано-Франківську зареєстровано 6 випадків, по Тлумацькій ОТГ – 4, а в серпні 2022 року по м. Івано-Франківську – 35 випадків, по Тлумацькій ОТГ – 14 випадків.

Фото без опису

Причиною росту захворювання є укуси кліщів. Річ у тому, що більшість хвороб, якими заражає кліщ починається грипоподібно (лихоманка, слабкість,  нездужання). При кліщовому енцефаліті різко підвищується температура ( до 40º ), з’являються сильний біль голови, нудота, блювота, порушення сну, оніміння м’язів шиї. Лише при хворобі Лайма є специфічний симптом – у 70% випадків  на місці укусу  утворюється так звана мігрувальна еритема  ( червона пляма, яка згодом збільшується в діаметрі).

     Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який нападає прямо з землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровосмоктання кліща, але також, якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

      Фахівці Івано-Франківського районного відділу Державної установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров?я України» рекомендують як вберегтися від укусів кліщів та попередити хвороби, що передаються через їхні укуси:

  • Під час перебування на природі одягатися у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів. Голову слід покрити головним убором.

  • Під час прогулянки рекомендовано оглядати себе та оточуючих через кожні 2 години, та обов?язково вдома. Особливо ретельно потрібно оглядати ділянки тіла, покриті волосяним покровом.

  • Місце для привалів та нічного сну на природі звільнити від сухої трави, гілок, хмизу. 

  • Вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому.

  • Якщо разом на природу брали домашнього улюбленця, – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як пустити до помешкання.

Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі. Вони можуть вражати й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі. Ці комахи можуть потрапити до житла і з букетами квітів, з собаками, іншими тваринами.

       Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід зняти його, як можна швидше. У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

       Якщо звернутись до лікаря немає можливості, видалення кліща проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини і слід повільно його видалити разом із хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування змастити розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо видно, що хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення, слід ретельно вимити руки з милом.

      Особам, яких укусив кліщ, рекомендовано слідкувати за самопочуттям та щоденно вимірювати температуру тіла протягом двох тижнів. У разі будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу, звертатися до лікаря-інфекціоніста.

 

Лікар-епідеміолог Івано-Франківського

районного відділу

ДУ «ІФ ОЦ КПХ МОЗ»  Онуфрейчук Л.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь