Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Олешанській місцевій пожежній команді виповнилося 15 років

Дата: 11.08.2022 15:05
Кількість переглядів: 2934

На сторожі майна і здоров’я мешканців

Фото без опису

Третього серпня 2007 року в селі Олеша розпочала свою роботу місцева пожежна команда, яка створилася завдяки клопіткій праці тамтешніх мешканців - Ярослава Дземана, Ярослава Дубінського, Михайла Ровенчука і Михайла Кузьмина. Ці ентузіасти пожежної справи взяли непридатний пожежний автомобіль колишньої спілки пайовиків ім. М. Грушевського і за сприяння керівництва сільської ради довели його, як мовиться,  до ладу. Відповідно переобладнали й приміщення під ангар для техніки. Допомогу в становленні й розвитку місцевої пожежної дружини  надали тодішній начальник Управління цивільного захисту ОДА Володимир Семенів, районний керівник тодішньої  пожежної частини Михайло Рибак, а також нинішній керівник ДСНС  в Івано-Франківській області Володимир Чернецький.

 Олешанська пожежна команда за роки своєї діяльності фінансувалася спершу за рахунок районного і місцевого бюджетів, розповів у розмові з кореспондентом газети "Злагоди" голова Олешанської сільської ради територіальної громади Богдан Двояк, а з 1 липня 2017 року - виключно з бюджету місцевої ради. Через кілька років місцева команда сільських  вогнеборців розширилась до 8 чоловік. Було придбано й другий автомобіль, який передано з селища Обертин. Його теж працівники відремонтували своїми силами і він досі служить, як кажуть, вірою й правдою. П’ять року тому отримали третій пожежний автомобіль (ЗІЛ - 131, повнопривідний), який пізніше держава вилучила для потреб армії. Замість нього громаді  виділили  інший автотранспорт, з Польщі, які надійшов, як   гуманітарна допомога. Нині місцева Олешанська ПК має у своєму розпорядженні три пожежні автомобілі.

Цьогоріч видатки на утримання місцевої пожежної команди в Олеші сягають 1 млн 984 тис. грн. Усе це лягло непомірним тягарем на плечі місцевої сільської ради, яка нині є центром територіальної громади - однієї з трьох на Тлумаччині. "Наша місцева пожежна команда виконує ті ж завдання, що й державні - в Обертині й Тлумачі, - наголосив Богдан Двояк. - Але заробітня плата наших працівників у двічі менша. Ми не можемо, на жаль, дозволити собі фінансувати їх на тому рівні, як це робить держава". Якби держава допомогла зміцненням матеріальної бази, або фінансуванням, це кардинально змінило б ситуацію, наголосив співрозмовник. Своїх два мільйони гривень, сказав очільник Олешанської сільської ради, вони щороку справно віддають на зарплату тамтешнім вогнеборцям.

Крім своїх безпосередніх функцій, гасіння пожеж, працівники місцевої ПК виконують великий об’єм робіт з благоустрою території с. Олеша, наведення порядку в комунальній сфері громади. Зокрема, обслуговування місцевого водогону, впорядкування доріг, обкошування території тощо.

За інформацією начальника сільської місцевої пожежної команди с. Олеша Ярослава Дземана,  тамтешні вогнеборці за 15 років діяльності 854 рази виїжджали на ліквідацію пожеж, 47 – на ліквідацію надзвичайних ситуацій, пов’язаних з повенями, 54 рази надавали допомогу на дорогах району у зимовий час. Олешанській пожежній команді доводилося працювати й за межами області: у 2010 році ліквідовували повень в Чернівецькій області (Глибоцький район). Олешанські вогнеборці справно виїжджали для гасіння пожеж в  різні населені пункти Тлумаччини, як це й передбачено інструкціями і відповідними планами реагування.

Нині в штаті місцевої пожежної команди - 13 працівників. За словами Ярослава Дземана, це не повнокомплектна команда. Згідно методичних рекомендацій, мало б бути - 15 і 2 - звільнених. Але фінансова ситуація не дозволяє, а тому обходяться тим, що мають.

Призначення місцевої пожежної команди, наголосив Ярослав Дземан, не ліквідація, а подача першого "ствола"  води і початок гасіння пожежі, решту має виконувати державна пожежна служба. Команда, для прикладу, з трьох працівників не може виконувати рівноцінну роботу, яку зобов’язані зробити професійні пожежники, яких в караулі нараховується 7 чоловік.

За ці роки на базі місцевої сільської ПК відбулося кілька семінарів, зокрема на рівні обласного управління ДСНС , а також - Тлумаччини щодо створення місцевих пожежних команд. До слова, олешанці  переймали й закордонний досвід боротьби з гасінням пожеж, задля цього керівництво місцевого ПК побувало у  сусідній Польщі (гміна Турава).Така територіальна громада як Олешанська, зазначив співрозмовник, у тамтешній гміні нараховує 7 добровольчих пожежних дружин. Усі вони соціально забезпечені, їм гарантовано доплату до зарплати, а також зменшення в оплаті комунальних послуг. Цього, звісно, не мають  працівники місцевих пожежних   команд в Україні, зокрема й Олешанська.

За словами Ярослава Дземана, у плані соціального захисту працівників місцевого ПК він звертався до чотирьох депутатів Верховної Ради, але на законодавчому рівні це питання досі не вирішено.

Олешанська місцева пожежна команда, зазначив Ярослав Дземан, була у числі перших 15-ти, які розпочинали 15 років тому свою роботу в області. Нині на Прикарпатті таких пожежних команд - 34. У 2015-2017-их роках місцевий підрозділ посідав двічі  перші місця на обласних змаганнях з пожежно-прикладного виду спорту. На нині місцева пожежна команда с. Олеша належить до кращих в області, тобто входить у трійку. Державна служба надзвичайних ситуацій визнає, сказав Ярослав Дземан, що 65-70 відсотків викликів, на які виїжджає місцевий Олешанський  підрозділ, втілюється в самостійне гасіння ними пожеж. А це багато значить! 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь