Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЧИМ САМЕ НЕБЕЗПЕЧНІ РАННІ КАВУНИ ТА ДИНІ

Дата: 08.08.2022 15:02
Кількість переглядів: 158

       Тепер уже не треба чекати кінця літа для того, щоб покуштувати баштанних — вже зараз на ринках лежать гори кавунів і динь.

       Але якщо ви збираєтесь ризикнути, покуштувавши їх — не варто забувати, що навіть у найкрасивіших на вигляд ранніх кавунах та динях може ховатися страшна небезпека. Вони можуть містити усередині усю різноманітність нітратів, пестицидів, важких металів і навіть радіонуклідів. А вживання ранніх баштанних з такими «добривами» навіть у абсолютно здорової людини може спровокувати найсильніше отруєння, загрожує розладами та гострими кишковими інфекціями.

Як уникнути отруєння?

Краще почекати до осені.

     Небезпека ранніх кавунів полягає в тому, що для того, щоб прискорити дозрівання, їх вирощують під плівкою — так досягається потрібна температура, кавун стає стиглим вже за два місяці після посадки, до середини літа. Але за такий короткий строк солодкі смугасті ягоди не встигають позбавитися накопичених нітратів, які містяться в добривах, необхідних для правильного росту.

     Івано-Франківський районний відділ ДУ « Івано-Франківський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ Украпїни « застерігає, що вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. Виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів у кавунах (норма 60,0 мг/кг), динях (норма 90,0 мг/кг), а також перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для прискорення дозрівання та захисту від шкідників. Часте вживання продуктів, що містять нітрати, призводить до накопичення важких металів в печінці і нирках, нітрати можуть викликати у тому числі і онкологічні захворювання.

         Особливо шкідливі «нітратні» кавуни і дині для дітей і матерів, які годують груддю. У дітей імунна система слабо сформована, слизова оболонка кишківника більш уразлива, ніж у дорослої людини. Тому вживання таких кавунів може викликати дисбактеріоз і гастрит.

           Визначення кількості шкідливих речовин у фруктах і овочах — процес тривалий навіть в лабораторних умовах. Тому при купівлі не треба соромитися перевіряти у продавців дозвільні документи і медичні книжки. А краще все ж почекати ще декілька тижнів до того моменту, коли кавуни достигнуть в природних умовах.

           Варто купувати фрукти тільки в магазинах і на спеціально обладнаних ринках, де дотримуються усі умови зберігання і транспортування.

           Інша небезпека, яку ховають у собі «вуличні» кавуни — їх здатність вбирати речовини з повітря. Тому ні в якому разі не можна купувати кавуни край дороги, на жвавих трасах. Голий м’якуш вбирає токсини у декілька разів швидше, тому купувати розрізані кавуни і дині є дуже небезпечним.

            Принесений додому кавун обов’язково треба промити під проточної водою. Після цього необхідно покласти кавун на стіл і дати йому самостійно висохнути.

             Простий спосіб перевірити кавун на наявність «сторонніх» речовин — опустити шматочок в холодну кип’ячену воду. Якщо вода забарвиться в рожевий колір, значить в м’якуш додані штучні барвники — такий кавун їсти не можна.

            Якщо після вживання кавуна Ви все ж відчули погіршення стану здоров’я, необхідно якомога швидше викликати «Швидку допомогу».

            Ознаки отруєння «нітратними» кавунами схожі на звичайне харчове отруєння — виникає різь в шлунку, пронос і блювота, піднімається температура тіла. Також хімікати можуть викликати головний біль та висипання на шкірі.

             До приїзду «Швидкої допомоги» лікарі радять випити дві склянки легкого розчину марганцівки, дві ложки активованого вугілля і прийняти проносне. У тому випадку, коли у виклику «Швидкої» необхідності немає, але є ознаки отруєння — не варто нехтувати візитом до лікаря. Гастроентеролог призначить необхідне лікування і допоможе уникнути ускладнень, викликаних отруєнням.

 

Лікар із загальної гігієни  Івано-Франківського

відділу ДУ "ІФЦПКХ МОЗ України" Ю.Мікула 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь