Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СКАЗ - НЕБЕЗПЕЧНА ХВОРОБА

Дата: 21.06.2022 12:44
Кількість переглядів: 255

  І знову  сказ. В червня 2022 року зареєстровано випадок сказу у тварини ( домашньої собаки) в с. Озеряни Олешанської ТГ Івано- Франківського району Івано- Франківської області.

Фото без опису

Сказ  - смертельне захворювання. Його збудник – вірус «найдрібніший мікроорганізм» виділяється зі слиною хворої тварини. Заразитися можна від укусу,  при попаданні слини на подряпину, садно або навіть непошкоджену шкіру, слизові оболонки очей, порожнини рота, носа, при контакті з предметом або одягом, забрудненими слиною хворої на сказ тварини. Важливо знати, що від людини до людини сказ не передається.

Хворіють на сказ усі теплокровні тварини, особливо небезпечними є бродячі собаки, кішки, а з диких тварин – лисиці, вовки: в період хвороби вони втрачають страх перед людиною і заходять в населені пункти. За останні роки саме звірі стали найбільш частими джерелами розповсюдження сказу.

Ознаки захворювання сказом у тварин досить різноманітні. Найбільш характерні – виділення слини , блювота, водобоязнь, агресивність, параліч. У собак і котів частіше бувають буйні форми сказу. Неспокійні і лякливі, вони ховаються  по кутках, погано їдять, тікають з хати. Собака може гризти неїстівні предмети, голос у неї стає хриплим або зовсім зникає.

Існує ще тиха (паралічна ) форма. Вона найбільш небезпечна. Основні ознаки – параліч задніх кінцівок, м’язів нижньої щелепи і глотки – можуть бути виражені слабо. Тому, хвороба пізно розпізнається і не приймаються заходи безпеки.

Хворі на сказ лисиці забігають в населені пункти, кидаються на людей і кусають. В пізній стадії захворювання, коли розвиваються паралічі, вони ледве рухаються і їх легко зловити навіть дітям. Це дуже небезпечно, діти не завжди розповідають про те, що сталося, тому батьки не вживають заходів.

Необхідно знати: вірус сказу виділяється зі слиною тварини за декілька днів до появи у них видимих ознак захворювання.  При укусі тварину слід , по можливості, прив’язати і звернутися до лікаря, який надасть потерпілому необхідну допомогу, доповість ветеринарній службі про необхідність  нагляду за нею. Він триває 10 днів з моменту укусу. Цього достатньо для того, щоб з’ясувати стан тварини.

 ЩОБ ПОПЕРЕДИТИ ЗАХВОРЮВАННЯ НА СКАЗ, ТРЕБА ЗАПАМЯТАТИ:

Якщо Ви зустрінете  свійську,  або дику тварину з незвичною,

нетиповою поведінкою -  дуже збуджену, агресивну або навпаки, слабку, мляву, напівпаралізовану – ПАМ’ЯТАЙТЕ: вона може бути хворою на сказ.

Оберігайте всіх, особливо дітей, від смертельної небезпеки, яку криє в собі неправильна поведінка з тваринами.

З метою попередження захворювання необхідно щорічно проводити щеплення собак і котів, не допускати їхнього спілкування з бродячими тваринами. Якщо у Вас сталося лихо і хвора тварина покусала, подряпала, ослинила  або тільки зіткнулася з Вами, то від захворювання врятує вчасне звернення за медичною допомогою.

                                    ПАМ’ЯТАЙТЕ:

 Сказ неможливо вилікувати, його треба попередити, якщо вчасно зробити щеплення, а ефективність лікування залежить від своєчасного звернення  за медичною допомогою. Кожний втрачений день – загроза життю.

 

Лікар-епідеміолог Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ України»                               


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь