Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захист від харчових отруєнь і кишкових інфекцій при організації харчування великої кількості людей.

Дата: 26.05.2022 12:06
Кількість переглядів: 194

      В сучасних умовах воєнного стану в нашому місті та територіальних громадах району значно збільшилась кількість людей, збільшилось і навантаження  на громадське харчування, особливо закладів швидкого та вуличного харчування, місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Фото без опису

              Недотримання належних гігієнічних правил у приготуванні їжі та збереженні харчових продуктів несе в собі загрозу поширення збудників гострих кишкових інфекцій і виникнення харчових отруєнь.

    Людям, які залучені до технологічних процесів, необхідно дотримуватись простих гігієнічних правил.

  1. Особиста гігієна: чисті руки, чистий змінний одяг,  здоров′я персоналу (утримання від роботи за наявності  симптомів кишкових інфекцій, респіраторних захворювань. Запальних процесів і порізів на руках).

  2. Три правила:

- тільки чистий посуд;

- тільки чиста питна вода;

- тільки чисте приміщення, використання різного прибирального інвентаря за призначенням.

  3.  Розподіл харчових продуктів за типом їх зберігання (сировина та готові  

       страви, холодні та гарячі страви).

4.  Необхідні умови приготування та зберігання  готових до споживання    

страв:

     - використовувати окремий кухонний інвентар для сирих і готових харчових продуктів

     - надавати перевагу стравам, які проходять термічну обробку до повної готовності, а також промисловій продукції

     - зберігати харчові продукти і готові страви в умовах, що забезпечують їх захист від забруднення;

     - зберігати готові страви окремо від не переробленої сировини і реалізувати їх в день приготування;

     - окремо приймати та зберігати харчові продукти;

     - зберігати продукти одразу після приймання від постачальника в холодильнику за належної температури:

     - використовувати   харчові продукти тільки при наявності документа, що  

засвідчує походження, якість, умови зберігання, термін придатності та реалізації;

     - вчасно видаляти харчові відходи з приміщення, де наявні харчові продукти.

          І не забуваємо про: 

      - Постійний контроль виробництва за мікробіологічними показниками, а саме: готова продукція, напівфабрикати, вода, об′єкти довкілля. Такий контроль вам допоможе  здійснити  бактеріологічна лабораторія ДУ «Івано-Франківський  обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на вул.Репіна, 6 в м.Івано-Франківську, тел.. 75-26-57. Лабораторія акредитована згідно національного стандарту України ДСТУ  ISO/IEC 17025: 2006. 

     - Профілактичні медичні огляди персоналу з періодичністю 2 рази на рік та гігієнічне навчання. Бактеріологічні, паразитологічні дослідження    необхідно пройти в бактеріологічній  лабораторії ДУ «Івано-Франківський  обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

 

Лікар з загальної гігієни Івано-Франківського

районного відділу ДУ «ІФОЦКПХ МОЗ України»     Попова Л.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь