Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В І Л / С Н І Д – НЕБЕЗПЕЧНА ХВОРОБА

Дата: 13.05.2022 15:10
Кількість переглядів: 250

Однією з найнебезпечніших хвороб світу є епідемія ВІЛ/СНІДУ це пов’язано  з тим, що синдром імунодефіциту придбав масштаби  пандемії. На даний час понад 41млн. людей живуть, будучи інфіковані ВІЛ/СНІДОМ.

ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини. Потрапляючи в організм людини, він викликає смертельне інфекційне захворювання, назване прийнятим у міжнародній практиці терміном «ВІЛ-інфекція». Хвороба протікає довго, має кілька стадій, останню з яких з різноманітними клінічними проявами позначають терміном «синдром набутого імунодефіциту». Термін «синдрому» позначає сукупність симптомів хвороби. Тому, що в кожному випадку ВІЛ/СНІДУ відзначалася глибока поразка імунної системи, а саме її недостатність, у назву включили визначення «імунний дефіцит».

За даними  ВООЗ, в період 30-ти років тривалості епідемії СНІДУ, 30 млн. людей померло, 34 млн. людей, які живуть з ВІЛ. 7400 людей, які інфікуються ВІЛ за день.

За даними ООН, поширення епідемії  СНІДУ в світі в цілому сповільнилися. Натомість в Україні, серед країн східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий.

Зараження відбувається, коли вірус з організму ВІЛ інфікованого разом з кров’ю, спермою чи виділенням піхви, з грудним молоком матері потрапляє в кров здорової людини чи дитини.

Вірус передається:

  • При статевих стосунках;

  • Через кров, насамперед через спільні шприци та голки, при внутрішньовенному введенню наркотичних речовин, а також забруднений кров’ю нестерильний медичний інструмент;

  • Дитині від ВІЛ інфікованої матері – інфікування відбувається під час вагітності, пологів, чи годуванні грудним молоком.

Підступність ВІЛ інфекції у тому, що після зараження людина  може довгий час не відчувати ознак хвороби, вважати себе здоровою і водночас заражати інших – насамперед своїх сексуальних партнерів та партнерів по голці. Період безсимптомного носійства може тривати 8-10 років.

Хвороба не передається побутовим шляхом: через повітря, при чханні, кашлі, при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посудом.

Перші симптоми хвороби спостерігаються в середньому через 1,5-3 місяці після інфікування: тривала лихоманка, схуднення, нічне спітніння, збільшення лімфатичних вузлів. Продовжується недуга 2-3 тижні, і людина нібито одужує, проте вірус залишається в організмі і може інфікувати інших.

Проте,  врешті вірус долає імунний захист і знижує опірність організму. Як наслідок, розвивається СНІД, який проявляється інфекційними хворобами, у деяких хворих розвиваються  пухлини чи ураження нервової системи.

На сьогодні ВІЛ інфекція немає радикальних засобів лікування,тому головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування.

 

Лікар- епідеміолог Івано-Франківського РВ

ДУ «ІФ ОЦ КПХ МОЗ України»                                   Людмила Онуфрейчук 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь