Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Діарея мандрівників

Дата: 13.05.2022 14:54
Кількість переглядів: 57

За період від 24.02.2022 по 01.05.2022 на території Івано-Франківської, Тлумацької, Обертинської та Олешанської ОТГ зареєстровано 63 випадки гострих кишкових інфекцій, з них 28,57% припадає на ВПО (внутрішньопереміщених осіб), ось чому так важлива дана тема в структурі захворюваності на ГКІ.

Діарея мандрівників — інфекційна хвороба, пов’язана з подорожами. Рівень захворюваності коливається від 30 до 70 % і залежить від пункту призначення та сезонності.

Епідеміологія та клінічні особливості діареї мандрівників вперше були описані в 1963 році. Серед етіологічної різноманітності збудників бактерії виходять на перший план. Значна частина припадає на:

  • ентеротоксигенні штами E. coli,
  • менша — Campylobacter jejuni,
  • Shigells spp. i
  • Salmonella spp.

Усе частіше обговорюються:

  • види Aeromonas,
  • нещодавно виявлені Acrobacter,
  • Larobacter,
  • Bacteroides fragilis як потенційні причини діареї мандрівників.

Giardia intestinalis — найбільш частий патоген, що викликає діарею мандрівника. Без лікування симптоми зберігаються місяцями навіть в імунокомпетентних осіб і призводять до ускладнень.

Іншими рідкісними причинами можуть бути:

  • Cryptosporidium parvum,
  • Entamoeba histolica,
  • Microsporidia i
  • Cystoisospora.

Рота- та норовіруси виступають рідкісним фактором, однак останні були причиною спалаху на круїзних судах. Оскільки E.coli-штам O157:H7 рідко виявляють у пацієнтів, ризик розвитку гемолітикоуремічного синдрому невисокий. Інші ускладнення включають синдром Гієна — Барре, після ентериту, викликаного Campylobacter, — псевдомембранозний коліт, синдром подразливого кишечника та інші.

 

  Профілактика Діареї

1. Підтримуйте чистоту:

• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

• мийте руки після відвідування туалету;

• вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами

3. Ретельно готуйте їжу:

• ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

• доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

• сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

• ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

• використовуйте чисту або очищену воду;

• обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

• ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

 

Підготував спеціаліст відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження )та профілактики інфекційних захворювань

Івано-Франківського районного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»

   Лікар-інтерн Олег Юрчишин


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь