Чому варто використовувати йодовану сіль і в чому її користь
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в 2022 році розпочало роботу з проведення опитування батьків учнів 1-4 класів по територіальних громадах області з метою визначення харчових потреб та харчових звичок.
Згідно проведеного аналізу лише 50 % батьків учнів 1-4 класів, які взяли участь у опитуванні, для приготування страв використовують йодовану сіль.
На жаль, не всі батьки розуміють важливість використання йодованої солі для приготування їжі.
Івано-Франківська область є йододефіцитним регіоном України, тобто в навколишньому середовищі (грунт, вода, харчові продукти) вміст йоду знижений. Добова потреба йоду для дорослих – 150 мкг, для дітей 100 мкг, для вагітних жінок та годуючих мам -200 мкг.
В зв’язку з цим велика частина населення страждає захворюваннями щитоподібної залози.
-
Наслідки нестачі йоду в організмі:
-
відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
-
збільшення щитоподібної залози (зоб);
-
затримка росту у дітей;
-
затримка інтелектуального розвитку у дітей;
-
зниження розумової активності у дорослих;
-
порушення обмінних процесів;
-
загроза переривання вагітності;
-
рак щитовидної залози;
-
погіршення пам’яті, слуху;
-
підвищення холестерину;
-
сухість шкіри, втрата її еластичності;
-
порушення роботи кишківника;
-
відчуття холоду;
-
різке зниження чи підвищення маси тіла;
-
набряки;
-
випадіння волосся тощо.
-
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Згідно постанови КМУ №305 від 24.03.2021 року, для приготування їжі в закладах освіти повинна використовуватись лише йодована сіль.
В домашніх умовах також радимо замінити звичайну сіль на йодовану.
-
Як правильно зберігати йодовану сіль.
Оскільки йод здатен випаровуватися з солі, йодовану сіль потрібно зберігати в закритих ємностях та використати з моменту виготовлення протягом 9 місяців. При приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20 до 50% йоду. Тому в страви йодовану сіль бажано додавати наприкінці технологічного процесу приготування. Але того йоду, що залишився, буде досить, щоб задовольнити потребу організму в цьому мікроелементі.
-
Альтернативою йодованої солі є морська риба, морські водорості, інші морепродукти, або лікарські препарати йоду. Недоліком їх є більша в порівнянні з сіллю вартість і необхідність пам’ятати про щоденний прийом таблетки або капсули.
-
Цікаво: В одному грамі морської солі міститься тільки близько 1 мкг йоду, а в йодованій – 40 мкг. Однак у продажі також є йодована морська сіль. Ця сіль поєднує особливості смаку морської солі і корисність йодованої.