Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нітрати у питній воді-небезпека для дітей та дорослих.

Дата: 22.04.2022 10:50
Кількість переглядів: 287

   За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я 25% населення планети постійно перебуває під загрозою хвороб, пов'язаних зі споживанням недоброякісної питної води.

Фото без опису

                    Для жителів, як приписних сіл м. Івано-Франківська, так і для сіл Тлумацького району, як і України взагалі, забезпечення населення якісною питною водою є однією із найбільш пріоритетних проблем. Це стосується як централізованого, так і децентралізованого водопостачання.

                     Згідно статистичних даних 75% сільського населення України вживає воду з децентралізованих джерел водопостачання, по Івано-Франківській області – близько половини всього населення області (47,8%) вживають воду із громадських та індивідуальних, розташованих на територіях приватних садиб, колодязів (трубчастих або ж шахтних).

                     Невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, серед них і водно-нітратна метгемоглобінемія.

                     Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Групи підвищеного ризику становлять діти до з-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

                   Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується смертю.

                  Однією із причин наявності нітратів у колодязях є недотримання їхніми власниками санітарних вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби, тощо.

                 Згідно Постанови головного державного санітарного лікаря України від 17.05.2010 року № 16 « Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей « працівниками Івано-Франківського районного відділу ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»  проводився відбір проб води в селах Тлумацького району, де народилися та проживають діти до 3 років

                   З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення та виникненню отруєнь і захворювань  Івано-Франківський районний відділ ДУ «ОЦКПХ МОЗ України» рекомендує:

- за можливістю якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком, вміст у ньому нітратів низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією цих сполук;

- для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;

- територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

- дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів.

                        Звертаємось до жителів міста та району, особливо, у яких є діти віком до 3-х років та які користуються питною водою із децентралізованих джерел водопостачання: ви можете провести дослідження води з колодязів, звернувшись в ДУ « Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України « в м. Івано-Франківську за адресою вул. Шевченка, 4, вул. Репіна,6.

 

Лікар із загальної гігієни

Івано-Франківського районного

відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»                                                        Ю.Мікула


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь