Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поговоримо про САЛЬМОНЕЛЬОЗ? Salmonella typhimurium – один зі збудників Сальмонельозу

Дата: 18.04.2022 13:35
Кількість переглядів: 73

Сучасне виробництво мало б нам гарантувати безпеку від контомінації харчових продуктів патогенними збудниками захворювань.

 

Чи дійсно це так? Чи можемо ми бути 100% впевненими в цьому? 

Незважаючи на максимально механізовані процеси виробництва і зведенні до мінімуму втручання людини в цей процес, ми не маємо гарантій що продукт був правильно реалізований. Тому завжди існує загроза його забруднення патогенними мікроорганізмами. Нам потрібно завжди залишатись пильними і дбати про своє здоров’я.

Salmonella enterica — грам-негативна бактерія, з роду Salmonella, рухома за допомогою джгутиків. Typhimurium, (також відомий як S. typhimurium) можуть приводити до гострого гастоентериту людини, що називається сальмонельозом.

САЛЬМОНЕЛЬОЗ

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.

Число відомих серологічних варіантів сальмонел постійно зростає. Разом з тим світовий досвід демонструє, що не більше 200 з них мають значення в патології людини, а широкого розповсюдження набули і грають істотну епідеміологічну роль не більше 50.

Джерело збудника інфекції :

  • тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни),

  • хворі на сальмонельоз люди

  • здорові бактеріоносії.

Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Людина в підтримці циркуляції сальмонел в природі значно поступається тваринам.

Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.

Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передавання бактерій.

Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб.

Хвороба може перебігати в легкій формі. Проте, в деяких випадках, пов'язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя.

 

Симптоми сальмонельозу: 

  • підвищення температури

  • головний біль

  • слабкість

  • нездужання

  • біль в животі

  • нудота, блювання

  • діарея

 

Профілактика сальмонельозу повинна включати широкий комплекс ветеринарних, санітарних та протиепідемічних заходів.

Профілактика сальмонельозу:

  • обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням

  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.

 

У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь