Поговоримо про САЛЬМОНЕЛЬОЗ? Salmonella typhimurium – один зі збудників Сальмонельозу
Сучасне виробництво мало б нам гарантувати безпеку від контомінації харчових продуктів патогенними збудниками захворювань.
Чи дійсно це так? Чи можемо ми бути 100% впевненими в цьому?
Незважаючи на максимально механізовані процеси виробництва і зведенні до мінімуму втручання людини в цей процес, ми не маємо гарантій що продукт був правильно реалізований. Тому завжди існує загроза його забруднення патогенними мікроорганізмами. Нам потрібно завжди залишатись пильними і дбати про своє здоров’я.
Salmonella enterica — грам-негативна бактерія, з роду Salmonella, рухома за допомогою джгутиків. Typhimurium, (також відомий як S. typhimurium) можуть приводити до гострого гастоентериту людини, що називається сальмонельозом.
САЛЬМОНЕЛЬОЗ
Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.
Число відомих серологічних варіантів сальмонел постійно зростає. Разом з тим світовий досвід демонструє, що не більше 200 з них мають значення в патології людини, а широкого розповсюдження набули і грають істотну епідеміологічну роль не більше 50.
Джерело збудника інфекції :
-
тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни),
-
хворі на сальмонельоз люди
-
здорові бактеріоносії.
Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Людина в підтримці циркуляції сальмонел в природі значно поступається тваринам.
Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передавання бактерій.
Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб.
Хвороба може перебігати в легкій формі. Проте, в деяких випадках, пов'язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя.
Симптоми сальмонельозу:
-
підвищення температури
-
головний біль
-
слабкість
-
нездужання
-
біль в животі
-
нудота, блювання
-
діарея
Профілактика сальмонельозу повинна включати широкий комплекс ветеринарних, санітарних та протиепідемічних заходів.
Профілактика сальмонельозу:
-
обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням
-
використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
-
вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
-
використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
-
мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!