Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поговоримо про САЛЬМОНЕЛЬОЗ? Salmonella typhimurium – один зі збудників Сальмонельозу

Дата: 18.04.2022 13:35
Кількість переглядів: 306

Сучасне виробництво мало б нам гарантувати безпеку від контомінації харчових продуктів патогенними збудниками захворювань.

Фото без опису

 

Чи дійсно це так? Чи можемо ми бути 100% впевненими в цьому? 

Незважаючи на максимально механізовані процеси виробництва і зведенні до мінімуму втручання людини в цей процес, ми не маємо гарантій що продукт був правильно реалізований. Тому завжди існує загроза його забруднення патогенними мікроорганізмами. Нам потрібно завжди залишатись пильними і дбати про своє здоров’я.

Salmonella enterica — грам-негативна бактерія, з роду Salmonella, рухома за допомогою джгутиків. Typhimurium, (також відомий як S. typhimurium) можуть приводити до гострого гастоентериту людини, що називається сальмонельозом.

САЛЬМОНЕЛЬОЗ

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.

Число відомих серологічних варіантів сальмонел постійно зростає. Разом з тим світовий досвід демонструє, що не більше 200 з них мають значення в патології людини, а широкого розповсюдження набули і грають істотну епідеміологічну роль не більше 50.

Джерело збудника інфекції :

  • тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни),

  • хворі на сальмонельоз люди

  • здорові бактеріоносії.

Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Людина в підтримці циркуляції сальмонел в природі значно поступається тваринам.

Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.

Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передавання бактерій.

Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб.

Хвороба може перебігати в легкій формі. Проте, в деяких випадках, пов'язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя.

 

Симптоми сальмонельозу: 

  • підвищення температури

  • головний біль

  • слабкість

  • нездужання

  • біль в животі

  • нудота, блювання

  • діарея

 

Профілактика сальмонельозу повинна включати широкий комплекс ветеринарних, санітарних та протиепідемічних заходів.

Профілактика сальмонельозу:

  • обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням

  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.

 

У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь