Що таке ботулізм і як вберегтися від цієї хвороби
На жаль, через війну закликаємо мешканців та приїзжих Івано-Франківської, Тлумацької, Олешанської та Обертинської ОТГ з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви, щоби вберегтися від ботулізму.
Нагадуємо, що ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Токсин клостридій - ботулотоксин - починає вироблятися тільки без доступу кисню, та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м‘ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином виникають від вживання консервованих грибів.
З метою попередження захворювання на ботулізм не рекомендується:
- купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки,
а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти в домашніх умовах;
- вживати їжу з банки з найменшим здуттям кришки, нещільно закриті, з яких щось витікає, відчувається дивний або неприємний запах;
- уникайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
- виключіть консерви, де є здуття кришки (бомбаж),
- не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали або транспортували неналежним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими - ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.