Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

профілактики харчових отруєнь інфекційного та неінфекційного походження, гострих кишкових інфекцій

Дата: 22.03.2022 15:26
Кількість переглядів: 600

   В наш тривожний час у зв′язку із введенням воєнного стану та великою кількістю осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання, треба бути особливо уважним до профілактики харчових отруєнь інфекційного та неінфекційного походження, гострих кишкових інфекцій.

Фото без опису

           У весняний час, коли ми споживаємо овочі тривалого зберігання, є небезпека виникнення такого захворювання як кишковий єрсініоз.

Що ж таке ієрсінії і чим вони небезпечні.  Коротко про головне.

Єрсиніо?з кишко?вий — гостре інфекційне захворювання, яке спричинює Єрсінія ентероколітіка  з роду Єрсинія.    Основний резервуар «Єрсінія ентероколітіка» в природі — ґрунт.а температура, вологість, хімічний склад ґрунту впливають на тривалість життєдіяльності єрсиній, їхню вірулентність та біохімічну активність.

Вторинні резервуари інфекції - гризуни та свині (основний резервуар), собакикотикоровивівцікозилисицядикобрази та птахи.   Зрідка джерелом зараження може стати хвора людина, в якої збудник здатний до 90 діб виділятися з випорожненнями, або бактеріоносій Єрсінія ентероколітіка.   

Кишковий єрсиніоз передається  фекально-оральним механізмом, шляхи передачі: харчовий, водний і побутовий. Зазвичай людина інфікується при вживанні продуктів тваринництва, які забруднені Єрсінією ентероколітіка  (молоко та продукти з нього, м'ясо як тваринне, так і пташине, яйця) овочів та фруктів. Водний шлях зараження при кишковому єрсиніозі зустрічається рідше, спостерігається при вживанні забрудненої води колодязів, відкритих водоймищ, природних джерел, в окремих випадках — водопровідної води. В організованих колективах (медичні стаціонари, дитячі колективи, санаторії, сім'ї) за певних умов можливий побутовий шлях передачі.

 Єрсінія ентероколітіка  потрапляє до організму людини через рот (перорально), 

  Захворюванню в тій чи іншій мірі притаманні гострий початок, інтоксикація, катаральний синдром, ураження шлунково-кишкового тракту і суглобів, екзантема, збільшення печінки і лімфатичних вузлів.  Інкубаційний період триває від 15 годин до 7 діб (в середньому 2-3 дні).

Ієрсиніоз - захворювання інфекційного типу, що вражає, передусім травний канал.  Підйом захворюваності відмічається  в холодну пору року (навесні, восени). 

Встановлено, що збудники кишкового ієрсиніозу не тільки зберігаються при температурі 4-6 градусів, актуальною для холодильника, але й не втрачають можливості до розмноження. Ці дані пояснили причину виникнення спалахів захворювання після вживання в їжу продуктів, які довгий час зберігалися в холодильниках або овочесховищах. Враховуючи цю особливість, ієрсиніоз часто визначають ще й як «хвороба холодильників».

Найбільш всіяні ієрсиніями є овочі, особливо ті що закладаються на зберігання. Попадання збудника в харчові продукти можливо в місцях, доступних для гризунів – овочесховищах, підвалах, на полях, в зоні природних вогнищ, де земля може бути інфікована гризунами. При цьому створюються сприятливі умови для розмноження збудника ( низька температура, вологість, наявність поживного субстрату). В кінці зими і навесні частота виявлення іерсиній в овочах досягає 10-20%. Резервуаром і джерелом ієрсиніозів є переважно тварини: різні гризуни, домашня худоба, собаки. Люди можуть поширювати інфекцію, але зараження від людини відбувається досить рідко. У містах інфекцію в основному розносять гризуни, саме їх скупчення формують епідемічні вогнища інфекції в періоди спалахів.

Заходи профілактики ієрсиніозу практично такі ж, як і при будь-яких кишкових інфекціях, але особливу увагу варто звернути на дотримання правил особистої гігієни, на умови зберігання та реалізації продуктів:   

- ретельне миття рук, фруктів, овочів;

- для тривалого зберігання овочів і фруктів необхідно підготувати приміщення (склади, овочесховища, в приватних господарствах – підвали, льохи), звільнити сховище від залишків зимових овочів і сміття, обробити дезінфікуючими засобами, просушити стелажі і тару;

- не слід купувати фрукти і овочі з ознаками псування, перед вживанням необхідно ретельно мити проточною водою і обливати кип'яченою водою;

-  готові до вживання продукти і страви зберігати окремо від сирих продуктів;

-  молоко, куплене у приватних осіб, необхідно вживати після кип’ятіння;

- проводити боротьбу з переносниками інфекції (дератизацію) в населених пунктах і сільськогосподарських угіддях.

Завдяки виконанню таких заходів можна значно знизити ризик зараження, а також обмежити поширення інфекції!!!

Фахівці Івано-Франківського районного відділу ДУ «ІФ обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Попова Л.В., Сеньків М.І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь