Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Виписати людини без її згоди з житла

Дата: 18.02.2022 11:13
Кількість переглядів: 343

Житлове питання  гостро стояло на порядку денного ще до відновлення Незалежності України, болючим воно є і нині. Співіснування людей на спільних квадратних метрах, навіть якщо вони й перебувають в родинних стосунках, не завжди буває безхмарним. Іноді виникають ситуації, коли людину треба позбавити  права  реєстрації.

Фото без опису

Існує два шляхи вирішення даного питання:  позасудовий та судовий порядок. Найпростіший спосіб – це звернутися з проханням до тієї особи, яку Ви бажаєте зняти з реєстрації, щоб вона добровільно вирішила дане питання. Проте не завжди людина може чи бажає це робити. У такому випадку потрібно звертатися до суду  із позовною заявою  про усунення перешкод у користуванні житловим приміщенням шляхом втрати особою права користування ним. 

Детальне роз’яснення з приводу цієї теми надає головний юрист відділу «Тлумацьке бюро правової допомоги» - Наталія Чігур.

Відповідно до статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно положень статті 405 Цивільного кодексу України, члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником. Член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Кількість зареєстрованих осіб у житловому приміщенні впливає на умови проживання в ньому - наприклад, на право отримувати житлову субсидію, на оплату комунальних послуг, на оплату послуг з утримання будинку. Відповідно до вище вказаної норми закону при вирішенні питання про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, враховуються причини її відсутності.

За змістом частини 1 статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Позовна заява про усунення перешкод у користуванні житловим приміщенням шляхом втрати особою права користування ним подається в порядку цивільного судочинства до судів за місцезнаходженням житлового приміщення.

Перелік документів, які додаються до позовної заяви:

  • оригінал квитанції про оплату судового збору (станом на сьогодні 2021 р.- 908 грн.); 
  • копія Вашого паспорта та ідентифікаційного коду;
  •  копія документа, який підтверджує Ваше право власності на  житловий будинок;
  •  довідка про склад сім’ї;
  • акт обстеження житлово-побутових умов домогосподарства з метою підтвердження фактичного місця проживання осіб;
  •   якщо раніше зверталися в ЦНАП (центр надання адміністративних послуг) - письмову відповідь з відмовою у виписці;
  •  документ, що підтверджує, що дана особа не проживає в квартирі протягом такого-то часу.

Після набрання судовим рішенням законної сили, необхідно звернутися із заявою про зняття з реєстрації місця проживання особи до центру надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, що для отримання правових консультацій Ви можете звернутися до відділу «Тлумацьке бюро правової допомоги», що знаходиться за адресою: м. Тлумач, пл. Д. Галицького, 17, тел. (03479) 2-11-37, (099) 299-79-34.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь