Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Виписати людини без її згоди з житла

Дата: 18.02.2022 11:13
Кількість переглядів: 383

Житлове питання  гостро стояло на порядку денного ще до відновлення Незалежності України, болючим воно є і нині. Співіснування людей на спільних квадратних метрах, навіть якщо вони й перебувають в родинних стосунках, не завжди буває безхмарним. Іноді виникають ситуації, коли людину треба позбавити  права  реєстрації.

Фото без опису

Існує два шляхи вирішення даного питання:  позасудовий та судовий порядок. Найпростіший спосіб – це звернутися з проханням до тієї особи, яку Ви бажаєте зняти з реєстрації, щоб вона добровільно вирішила дане питання. Проте не завжди людина може чи бажає це робити. У такому випадку потрібно звертатися до суду  із позовною заявою  про усунення перешкод у користуванні житловим приміщенням шляхом втрати особою права користування ним. 

Детальне роз’яснення з приводу цієї теми надає головний юрист відділу «Тлумацьке бюро правової допомоги» - Наталія Чігур.

Відповідно до статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно положень статті 405 Цивільного кодексу України, члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником. Член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Кількість зареєстрованих осіб у житловому приміщенні впливає на умови проживання в ньому - наприклад, на право отримувати житлову субсидію, на оплату комунальних послуг, на оплату послуг з утримання будинку. Відповідно до вище вказаної норми закону при вирішенні питання про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, враховуються причини її відсутності.

За змістом частини 1 статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Позовна заява про усунення перешкод у користуванні житловим приміщенням шляхом втрати особою права користування ним подається в порядку цивільного судочинства до судів за місцезнаходженням житлового приміщення.

Перелік документів, які додаються до позовної заяви:

  • оригінал квитанції про оплату судового збору (станом на сьогодні 2021 р.- 908 грн.); 
  • копія Вашого паспорта та ідентифікаційного коду;
  •  копія документа, який підтверджує Ваше право власності на  житловий будинок;
  •  довідка про склад сім’ї;
  • акт обстеження житлово-побутових умов домогосподарства з метою підтвердження фактичного місця проживання осіб;
  •   якщо раніше зверталися в ЦНАП (центр надання адміністративних послуг) - письмову відповідь з відмовою у виписці;
  •  документ, що підтверджує, що дана особа не проживає в квартирі протягом такого-то часу.

Після набрання судовим рішенням законної сили, необхідно звернутися із заявою про зняття з реєстрації місця проживання особи до центру надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, що для отримання правових консультацій Ви можете звернутися до відділу «Тлумацьке бюро правової допомоги», що знаходиться за адресою: м. Тлумач, пл. Д. Галицького, 17, тел. (03479) 2-11-37, (099) 299-79-34.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь