Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як оформити відпустку для догляду за дитиною на близького родича

Дата: 16.02.2022 14:42
Кількість переглядів: 315

Народження дитини  –  довгоочікувана подія в житті кожної родини. І, відповідно до наших законів, з народженням дитини мати має право залишити на певний час роботу й піти у так звану декретну відпустку. Хоча й не завжди – мати. Піти у відпустку для догляду за дитиною може й будь-який інший родич.

Як оформити декретну відпустку, якщо за рішенням сім’ї доглядати дитину довірено не мамі (яка, скажімо, не хоче кидати улюблену роботу), а комусь іншому?

ХТО МОЖЕ ОФОРМИТИ ДЕКРЕТНУ ВІДПУСТКУ

У законі «Про відпустки» (ст.18) та в Кодексі законів про працю (ст.179) регламентовано, що відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути використана повністю або частково як матір'ю, так і батьком дитини, бабусею, дідусем чи іншим родичем. Отже, піти у відпустку по догляду за дитиною до трьох років, крім мами, мають право тато, дідусь, бабуся, інші родичі, опікун, один із прийомних батьків.

ЯК ОФОРМИТИ ДЕКРЕТНУ ВІДПУСТКУ НА РОДИЧА

Для того, щоб оформити відпустку для догляду за дитиною, батько, дід, баба або інший родич, який фактично доглядатиме за дитиною, повинен надати за місцем своєї роботи такі документи:

? заяву про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

? копію свідоцтва про народження дитини;

? довідку про те, що мама дитини не скористалася правом на таку відпустку за своїм місцем роботи (навчання, служби) і не претендує на допомогу, або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки, і виплати по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати);

? документ, що підтверджує родинний зв’язок працівника, який бажає оформити відпустку, з дитиною. 

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається повністю або частково в межах установленого періоду та оформлюється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу. 

Також можна брати відпустку по черзі. Мама може припинити свою відпустку та вийти на роботу, а час, що залишився, може використати хтось із родичів.

Для оформлення відпустки знадобиться заява, копія свідоцтва про народження дитини та довідка про те, що мама малюка повернулася на роботу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь