Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відповідальність за відсутність засобів індивідуального захисту

Дата: 16.02.2022 10:03
Кількість переглядів: 340

У зв’язку із продовженням карантину в Україні до 31 березня 2022 року актуальним залишається питання носіння громадянами засобів індивідуального захисту, масок, респіраторів у громадських місцях та відповідальність за їх відсутність.

Варто зазначити, що Верховною Радою України прийнято Закон № 3891 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Метою прийняття даного нормативно-правового акту є протидія розповсюдженню гострої респіраторної хвороби COVID-2019 територією України.

Вищевказаним Законом статтю 443 Кодексу України про адміністративні правопорушення доповнено частиною другою, а саме: «перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Розмір штрафу за таке правопорушення складає від 170 до 255 гривень.

В законодавстві чітко не визначено, що таке «громадське місце», проте в Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» міститься наступне визначення: «громадське місце - частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони».

Під громадським транспортом заведено розуміти вид пасажирського транспорту, який надає послуги із перевезення людей у заздалегідь визначених напрямках. До громадського транспорту можна віднести: автобуси, потяги, метро, тролейбуси тощо.

Накладати штрафи мають право:

органи Національної поліції;

органи державної санітарно-епідеміологічної служби;

представники органів місцевого самоврядування.

Після винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за відсутність засобів індивідуального захисту, що закривають ніс і рот (масок, респіраторів) протягом 10 днів її можна оскаржити до вищого органу або районного, міського чи міськрайонного суду шляхом подачі позовної заяви, яка повинна відповідати вимогам передбаченим ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України.

В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом, правомочним розглядати скаргу. За подачу вищевказаної позовної заяви до суду потрібно сплатити судовий збір, що складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (496, 20 грн).

Під час розгляду скарги на постанову про притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 443 Кодексу України про адміністративні правопорушення уповноважений на це орган вправі прийняти одне з таких рішень:

залишити постанову без змін, а скаргу без задоволення;

скасувати постанову та надіслати справу на новий розгляд;

скасувати постанову і закрити справу;

змінити захід стягнення в межах, передбачених нормативним актом про відповідальність за адміністративне правопорушення, за умови, щоб стягнення не було посилено.

Скасування постанови із закриттям справи про адміністративне правопорушення тягне за собою повернення стягнених грошових коштів пов’язаних з цією постановою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь