Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини вимагає посилити контроль за додержанням права на захист від насильства дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані в сімейні форми виховання.

Дата: 28.12.2021 10:12
Кількість переглядів: 316

У межах здійснення парламентського контролю протягом 2021 року Уповноваженим виявлено непоодинокі випадки порушення права на безпечне проживання у родині дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Зокрема, з дитячого будинку сімейного типу в Харківській області госпіталізували малолітню доньку батьків-вихователів через те, що у дівчинки була зламана ключиця внаслідок покарання батьком за пошкоджену книгу.

Вчинення фізичного насильства матір’ю-вихователькою стосовно дитини також було виявлено у Житомирській області. Після скарги постраждалої дитини, її було поміщено до лікувального закладу.

Подібні дії стосовно дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, траплялися у Сумській та Черкаській областях.

З метою захисту прав дітей, за кожним з цих випадків Уповноваженим скеровувались запити до cлужб у справах дітей відповідних облдержадміністрацій та територіальних підрозділів Національної поліції.

При цьому під час перевірки вказаних фактів з’ясовано, що право дітей на захист від домашнього насильства порушується через бездіяльність уповноважених органів: невчасне та некомпетентне реагування служб у справах дітей, представників соціальних служб.

Збільшення випадків насильства з боку батьків, в тому числі, прийомних батьків та батьків-вихователів також свідчить про необхідність проведення більш інтенсивної та якісної роботи з такими особами. Адже діти, влаштовані у сімейні форми, мають право на безпечні умови виховання та проживання.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини звернулась до Національної соціальної сервісної служби з вимогою посилити контроль за додержанням права на захист від насильства дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані в сімейні форми виховання, та забезпечити якісне супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, нагляд за дотриманням прав усиновлених дітей.

Проблема домашнього насильства у цілому досі залишається однією із основних перепон у формуванні та збереженні сімейного благополуччя та дитинства.

Досить часто дитина є свідком чи жертвою насильницьких конфліктів в родині, що наносить їй не тільки фізичні, а й психічні травм.

Дитина не в змозі самостійно впоратись із труднощами, які перед нею постають. І, на превеликий жаль, не завжди відповідальні особи звертають на це належну увагу.

За даними Національної поліції України, кількість повідомлень про випадки домашнього насильства, які надходять від дітей, збільшується. За 6 місяців 2021 року від дітей надійшло 3 647 таких повідомлень, а за 9 місяців 2021 року їх кількість збільшилась майже на 200% (6 187 повідомлень).

Однією із важливих умов протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі, у тому числі попередження нових випадків насильства, є належна міжвідомча робота із надання допомоги постраждалим особам на місцях, в територіальних громадах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь