Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Отруєння препаратами побутової хімії

Дата: 01.07.2021 09:24
Кількість переглядів: 10024

Кожна господиня має в квартирі широкий асортимент виробів побутової хімії, що   полегшують домашню працю, однак при їх використанні необхідно дотримуватись визначених заходів безпеки. Якщо зневажати простими правилами, хімічні засоби можуть стати причиною нещасних, а часто і трагічних випадків.

Фото без опису

Препарати побутової хімії, за своїм призначенням, поділяються на декілька груп: косметичні засоби, інсектициди, мийні засоби, лакофарбові препарати тощо.

Найбільш численну групу складають косметичні засоби — лосьйони, одеколони та інші. В їх склад входить етиловий алкоголь, аміловий, бутиловий спирти, що дуже шкідливо діє на нервову систему. При попаданні цих препаратів внутрішньо може виникнути стан тяжкого алкогольного отруєння з явищами порушення дихання та серцевої діяльності. Навіть в легких випадках відмічаються головні болі, запаморочення, нудота, розлади діяльності шлунково-кишкового тракту (понос, болі в животі).

Найчастіше реєструються отруєння засобами для знищення комах (інсектицидами), миючими засобами. Ці речовини мають різну ступінь токсичності. Миючі засоби,   пральні порошки, засоби для миття скла, раковин, як правило, не викликають тяжкого отруєння. Їх дія обмежується подразненням слизової оболонки шлунково-кишкового тракту або шляхів дихання, чи то алергічними реакціями (чхання, сльозотеча, закладення носа).  
 Найнебезпечніші – інсектициди, які містять у собі фосфорорганічні з’єднання (ФОС): хлорофос, карбофос, дихлофос.  

Допоміжні засоби для підтримки чистоти у домі, як оцтова есенція, що використовується у побуті (70-80% розчин оцтової кислоти): при потраплянні на шкіру або слизові оболонки, викликає хімічний опік, страждають нирки і печінка. Тяжкі опіки травного тракту можуть призвести до інвалідності, оскільки призводять до утворення рубцевих звужень стравоходу та шлунку, що порушує прохідність їжі. Травми від таких опіків вимагають складних відновлювальних операцій. 

Вживання всередину нашатирного спирту викликає отруєння. Траплялись випадки потрапляння до ротової порожнини рідини, коли хворому у непритомному стані підносять до носу не тампон, змочений нашатирним спиртом, як це потрібно, а відкритий флакон. Наслідком такої необачної поведінки стає опік. 

Відразу ж після попадання міцної кислоти або лугу в організм з’являється сильний біль в роті, глотці, дихальних шляхах. Опік слизової оболонки викликає сильний її набряк, рясне відділення слини, а різкий біль лишає постраждалого можливості ковтати. Під час вдиху слина разом з повітрям може затікати в дихальні шляхи, заважаючи диханню та викликаючи задуху. 

Препарати побутової хімії набагато полегшують домашню працю, але користуватися ними треба обережно. Кожна речовина, що випускається промисловістю, супроводжується етикеткою, інструкцією, де вказано, як застосовувати та зберігати препарат. Інструкцію потрібно уважно вивчати та суворо її дотримуватися.  

Перш за все дотримуйтесь правил зберігання засобів побутової хімії. Не переливайте їх у посуд з-під харчових продуктів, не тримайте їх на кухні, у холодильнику, у шафах із посудом або харчами. Особливо ретельно слідкуйте за тим, щоб ці засоби не потрапили до рук дітей. Частою причиною отруєння побутовими хімікатами стає перевищення використання рекомендованої дози речовини або не використання засобів індивідуального захисту (респіратор, рукавиці).

 
 Заходи безпеки при використанні препаратів побутової хімії:

 

- перед застосуванням прочитати етикетку на препараті;

- суворо дотримуватись інструкції щодо застосування речовини;

- на упаковці знайти застережний запис (сигнальне слово) з інформацією про те, наскільки небезпечним є вплив засобу (речовини) на організм людини. Наприклад: “Обережно!”, “Небезпечно!”, “Отрута!”, “Небезпечно для життя!”;

- одягати необхідний захисний одяг та засоби індивідуального захисту;

- не палити під час роботи з токсичними речовинами;

- вимити руки та обличчя з милом перед тим як їсти, пити, палити, або купатися, після роботи митись з милом і волосся шампунем.

При будь-яких отруєннях потрібно негайно звернутися до лікаря. Але ще до його приходу потрібно надати потерпілому першу допомогу. Перша допомога повинна полягати у виведенні з організму отруйного продукту шляхом промивання шлунку, знешкодження чи змивання водою, винесенні потерпілого на свіже повітря або виконанні штучного дихання. Правильно надана перша допомога полегшує стан потерпілого.

 

Лікар з гігієни праці Івано-Франківського

районного  центру ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ України»                                                                                      Гульванюк Є.М. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь