Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти ( щодо забезпечення харчування).

Дата: 01.02.2021 15:10
Кількість переглядів: 571

       Міністерство охорони здоров'я України розробило новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Документ набрав чинності з 1 січня 2021 року.  Втратили чинність Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, ДСанПіН 5.5.2.008-01.

Фото без опису

         Міністерство охорони здоров'я навіть в період боротьби з COVID-19 приділяє значну увагу покращенню дитячого здоров'я. Саме для цього розроблений та зареєстрований в Міністерстві юстиціїї цей новий регламент. «Ваше завдання забезпечити його виконання, а наше – проконтролювати його виконання. Адже здорові діти  -  це здорова нація», - наголосив  Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

         Серед іншого, у  Санітарному регламенті змінено підходи до організації харчування. Вимоги документу базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

          Регламентовано вимоги до набору та влаштування приміщень, технологічного обладнання, інвентаря, посуду,  обідньої зали, до дотримань особистої гігієни учнями.

          Забороняється використання приміщень їдалень (харчоблоку), роздаткових, буфетів не за призначенням

          Висвітлено вимоги до  організації харчування, до санітарного і спеціального одягу та особистої гігієни працівників закладу освіти, інших осіб, залучених до організації харчування. 

          Керівник закладу освіти та медичний працівник здійснюють щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до закладу, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізаціїі і технології виготовлення страв, дотриманням санітарно-протиепідемічного режиму в їдальні, буфеті. Фактичним виконанням  меню за меню-розкладом, що містять кількісні  дані про рецептуру  страв.

          Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування.

         Визначено Перелік  продуктів харчування, які забороняється продавати  у шкільних буфетах та шкільних автоматах (чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі та ін.), (додаток 10 ). Також встановлено групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти) та врегульовано питання організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами (див дод. 9, 11 ).

         Інші вимоги до утримання  та оснащення приміщень харчоблоку, буфету, транспортування, приймання та зберігання харчових продуктів, обробки сировини, виробництва та реалізації продукції повинні відповідати  Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

         Усі працівники харчоблоку повинні проходити обов'язкові профілактичні медичні огляди відповідно до законодавства. Працівники, які своєчасно не пройшли обов'язковіий медичний огляд , а також ті, що не ознайомлені з цим Санітарним регламентом, до роботи не допускаються.

         

         Бажаємо успіхів у досягненні основної мети  - покращення здоров'я дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь