Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звернення Олешанського сільського голови Богдана Двояка

Дата: 21.08.2020 18:01
Кількість переглядів: 5149

Шановні мешканці Олешанської ОТГ!

Нарешті виконано обіцянку обласної влади трьохрічної давності та розпочато ремонт дороги загального користування місцевого значення Озеряни – Делева – Луг. В період із 13 по 21 серпня 2020 року відремонтовано ділянку дороги по вулиці Шевченка у с. Долина довжиною 1560 метрів, та шириною майже 5 метрів. Фірмою ПБС  було освоєно 5 млн. грн. При цьому вже зараз можна сказати, що якість виконаних робіт бажала би бути кращою!

Фото без опису

Слід згадати, що реально до утримання, а тим більше ремонту цієї дороги, служба автомобільних доріг області (зараз ДП "Дороги Прикарпаття"), не долучалась майже 15 років.

Насамперед хочу вибачитись перед мешканцями громади за дискомфорт, та подякувати всім, без винятку, за терпіння  розуміння та змістовну критику і зробити деякі пояснення дописувачам Фейсбуку, які напевно не до кінця поінформовані, або лукавлять.

  1. Дорога Озеряни – Делева – Луг, як і дорога Долина – Одаїв – Будзин – Мостище та Озеряни – Рожнів – є дорогою загального значення місцевого користування. Власником цих доріг є обласне державне підприємство "Дороги Прикарпаття". Вони ж є балансоутримувачем цих доріг. Всі податки, зокрема акциз від продажу нафтопродуктів, потрапляє на рахунок саме цієї установи, а не ОТГ.
  2. Хочу всім нагадати, що про проблеми на вищезазначених ділянках доріг, розташованих на території Олешанської ОТГ, почали говорити ще від виборів 2014 року. І першим це питання підняв Делівський сільський голова п. Павло Яворський, який не побоявся, і пішов напряму до очільника Івано-Франківської ОДА. Окрім того впродовж більше 10 років Олешанська сільська рада щорічно, своїм коштом, здійснює ямковий ремонт асфальтового покриття дороги Озеряни – Делева, яка фактично їй не належить. З 2015 року до цієї акції  долучилась і Делівська сільська рада. Тільки у 2020 році з бюджету Олешанської ОТГ на такий ремонт витрачено близько 150 тис. грн.
  3. Замість того, щоби робити селфі керівництво Олешанської ОТГ спільно із центром зайнятості організовує толоки через громадські роботи. У прямому розумінні бере в руки лопати і безпосередньо приймає участь у ремонті дороги, по якій їздить голова РДА, а інколи і голова ОДА.
  4. Відповідно до процедури закупівель на 2020 – 2021 р. переможець тендеру має отримати 12,6 млн. грн. на ремонт дороги Озеряни – Делева. Цього року виділено та вже освоєно 5 млн. грн. з тендерним зобов'язанням  1200 метрів довжини та 5 метрів ширини. Завдячуючи тому, що Олешанська ОТГ надала фірмі "ПБС" свій власний автогрейдер, а механізатор Ласяк Д.В. на ньому безоплатно відпрацював два дні, протяжність відремонтованої ділянки збільшилась на 360 метрів, і загалом склала 1560 метрів. То ж якщо вдатися до простої арифметики,  і взяти до уваги те, що 1 км  дороги по тендеру коштував 4,083 млн. грн.  не важко вирахувати і внесок, який вклав автогрейдер разом з Шановним п. Ласяком Д.В. у будівництво цієї дороги. На жаль ОТГ не є замовником виконання даних робіт, не бере участі у формуванні технічного завдання та розробці проектно-кошторисної документації і навіть не посвідчує та не підписує акти виконаних робіт.
  5. Задля справедливості хочеться згадати про той факт, що тендер на утримування та обслуговування вищезгаданих доріг у зимовий період виграла Тернопільська фірма "БМ Буд", про що було укладено договір субпідряду з Олешанським Сількомунгоспом. У січні 2020 року дві одиниці техніки (грейдер і бульдозер) та 8 мешканців нашої громади прогортали та підсипали дороги протягом 6 днів. Кошти за виконані роботи не заплачені й досі!

На превеликий жаль на сьогодні податкове законодавство прописане таким чином, що на уримання 90 км комунальних доріг (сільські вулиці), та 37 км доріг загального користування місцевого значення Олешанська ОТГ збирає тільки 50 тис. грн. в рік від продажу пального на місцевій АЗС. Ми останні десять років неодноразово звертались до Кабінету Міністрів, депутатів Верховної ради, в т.ч. депутата нинішнього скликання ВРУ з пропозицією змінити систему розподілу акцизного збору відповідно не за місцем розташування АЗС, а пропорційно до наявної протяжності доріг.

Можна ще багато говорити, але дороги – це болюче питання цілої країни. На моє глибоке переконання допоки дороги загального користування місцевого значення разом із податковими зборами  не передадуть у відання органів місцевого самоврядування доти про якість цих доріг можна не згадувати.

Є багато ідей та пропозицій...

Тому прошу усіх небайдужих напряму висловлюватись у самому критичному вигляді. Я завжди готовий до конструктивного діалогу та прислухатись до змістовної критики, а не критиканства і популізму.

Мої контактні телефони: 067 34 34768; 095 7090367

З повагою, сільський голова Богдан Двояк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь