Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захистимо врожай зернових культур від шкідників, хвороб та бур’янів

Дата: 26.05.2020 10:37
Кількість переглядів: 427

   Кліматичні умови цьогорічної весни надзвичайно сприятливі для росту і розвитку шкідливих організмів на посівах сільськогосподарських культур і можуть завдати значної шкоди, що приведе до значного недобору врожаю зернових культур.

Фото без опису

Комплексне поєднання організаційно-господарських, агротехнічних, селекційних, біологічних і хімічних заходів для регулювання фітосанітарного стану посівів на рівні, що забезпечує запобігання господарсько відчутних втрат врожаю зерна від шкідливих організмів і збереження його якості-важлива умова захисної спроможності системи.  

 Зокрема, отримання високих урожаїв зернових колосових неможливе без ефективної системи захисту від бур’янів, хвороб і шкідників як одного з найважливіших елементів технології. Адже без надійного контролю втрати від них сьогодні можуть становити 30–40% і навіть досягати 50–70%. Зважаючи на відчутне загальне зростання вартості сільськогосподарської продукції (за останні двадцять років), співвідношення цін на зерно злакових культур і засоби захисту рослин істотно змінилося. Тому на «високопродуктивних» полях стало економічно вигідно використовувати максимальний захист. 

Завдяки заходам системи захисту зернових культур вдається зменшити забур’яненість полів; знизити виживання гусениць підгризаючих совок, яйцекладок і личинок хлібних жуків та коваликів; зменшити чисельність попелиць, клопів, трипсів, погіршити умови розвитку хлібної жужелиці, мишоподібних гризунів, шведської та гессенської мух; знизити запаси інфекції борошнистої роси, іржастих захворювань, септоріозу, фомозу, фітонематод, багаторічних кореневищних і коренепаросткових бур’янів, а також видів бур’янів та обмежити їхнє поширення в посівах.

       Наявний асортимент пестицидів для системи захисту зернових культур здатний забезпечити знищення бур’янів з найскладнішим типом забур’яненості, захистити посіви від шкідників та хвороб. Перед проведенням захисних міроприємств хімічним методом необхідно обов’язково провести обстеження посівів для визначення економічного порогу шкідливості, встановити чи економічно доцільно проводити обробку посівів та вибрати для цього необхідний хімічний препарат, що дозволений для використання в Україні.

        Під час вирощування зернових колосових культур найефективнішого захисту від шкідливих організмів можна досягти за своєчасного і якісного поєднання організаційних, агротехнічних, біологічних заходів та застосування хімічних засобів на основі знання біологічних особливостей культури й шкідливих організмів, з урахуванням їхніх економічних порогів шкодочинності.

       При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись правил техніки безпеки, загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

 

Провідний спеціаліст управління

фітосанітарної безпеки                                             Іван Збіглей


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь