Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага: посадкам цибулі загрожують шкідливі організми

Дата: 19.05.2020 10:24
Кількість переглядів: 328

В Івано-Франківській області розпочався літ цибулевої мухи. Вона пошкоджує різні види цибулі та часнику. Відроджені личинки вгризаються в тканини  цибулин   в приземній частині або з боку денця.  Листки на пошкоджених рослинах жовтіють і засихають, а цибулини загнивають.

Фото без опису

Рекомендуємо: провести обстеження цибулевих культур на предмет заселення їх шкідливими організмами і при виявленні, посіви цибулі  захищають за наявності 3-4 яєць цибулевої мухи на 10% заселених рослин, обприскуванням (цибулі крім на перо) інсектицидами.

В приватному секторі застосовують препарати, дозволені для роздрібного продажу населенню:  «Енжіо», кс - 1,8 мл на 5 л води на 1 сотку; «Карате Зеон» -  050, мк.с  - 2 мл на 3-5 л води; «Ратибор  РК»,  «Ратибор Біо» – 3 мл на 0,01 га та інші дозволені переліком.

Волога погода сприятиме ураженню рослин цибулі пероноспорозом (несправжньою борошнистою росою). Від хвороби в період вегетації  цибулі (крім на перо)  обприскують фунгіцидами:  «Квадріс, к.с.»  – 6 мл на 5 л води на 1 сотку; «Ридоміл голд», в.г. – 25 г на 5 л води на 1  сотку; «Фитал», рк – 20 мл на 5 л води на 1 сотку; біопрепаратом - Псевдобактерін – 2 (респекта)  - 1 л/га та інші. 

Народні методи: обмежить поширення цибулевої мухи  розташування поблизу цибулі грядок моркви і томатів (комаху відлякує запах),  обприскування посівів пахучими настоянками і відварами полину, валеріани, м`яти, тютюнового пилу.

Обробки пестицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години і суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог  ДСП 8.8.1. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь