Паводок та його наслідки
Із року в рік Івано-Франківська область потрепає від паводків та затоплення. Внаслідок швидкого танення великої кількості снігу, що супроводжувалося випаданням дощу та мокрого снігу на окремих ріках відбувся різкий підйом рівнів води, особливо на річках Ворона у Тисменецькому районі, р. Дністер у Тлумацькому районі, на р. Свірж у Рогатинському районі та ін..
У зв»язку з паводком та затопленням територій, руйнуються будівельні споруди, переповнюються і розливаються нечистоти з дворових вбиралень, гноєсховищ, скотомогильників, що забруднює патогенними мікроорганізмами господарські криниці, грунт і що може привести до виникнення серед населення випадків шлунково-кишкових та інфекційних захворювань. З підтопленням помешкань, сільськогосподарських угідь, лісів, доріг також існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Щоб запобігти серед населення можливих виникнень епідемій шлунково-кишкових спалахів захворювань необхідно дотримуватись у відповідності до Постанови Головного державного санітарного лікаря України від 18.02.2010р. № 5 « Про посилення державного санітарно-епідеміологічного нагляду на потерпілих від паводка територіях « слідуючих рекомендацій :
-Перш за все, звертайтеся до органів місцевої влади з проханням забезпечити Вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості. За відсутності привізної води ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць тому, що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ, хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, тощо.
-У разі неможливості постачання привізної води для пиття можна користуватися тільки добре прокип»яченою водою. Для господарських цілей також необхідно використовувати тільки кип»ячену воду.
-Для харчування використовуй продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обов»язково потрібно застосовувати термообробку
( варіння, смаження, запікання ). Овочі та фрукти необхідно ретельно мити кип»яченою водою, потім обдавати окропом. У зв»язку з теплим періодом року збільшується ризик швидкого псування продуктів, тому необхідно вживати тільки свіжоприготовлену їжу.
-Перед їжею обов»язково потрібно мити руки з милом, а також можна протирати руки зволожененими дезінфектантами серветками.
-Індивідуальні вигреби та вбиральні ( туалети ) в разі переповнення водою необхідно спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном, або іншими дезінфекційним засобом призначеним для цього.
-Колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів та інших дезсередників, призначених для цього.
-Провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів
-Трупи загиблих тварин та птиці зібрати і захоронити на скотомогильниках під контролем ветеринарної служби.
-У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань ( підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д. ) необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Не допускайте самолікування тому, що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінений і може бути незвичним.
Пам’ятайте, що особливо у цей важкий для Вас час зберегти здоров»я Вам і Вашим рідним допоможуть вказані в рекомендаціях дуже прості правила гігієни .
Лікар із загальної гігієни Івано-Франківстької філії
ДУ « Івано-франківський ОЛЦ МОЗ України « Ю.Мікула