Як уникнути харчових отруєнь під час Різдвяних святкувань
Наближаються довгоочікувані Різдвяні свята! Українці зазвичай готують велику кількість різноманітних страв до святкового столу, тому ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь значно зростають. Особливо чутливі до цього діти.
Продукти харчування перед святами найчастіше закуповують поспіхом, не особливо розбираючись де і в кого. Приготування їх проводиться заздалегідь, а після довготривалого святкування страви забувають ставити для зберігання в холодильник.
Розплата за вживання кулінарних страв, приготовлених заздалегідь, несвіжих делікатесів - нудота, блювота, пронос, болі в області шлунка та кишківника, що є ознаками харчового отруєння.
Тому, аби свята залишили після себе лише щасливі спогади, прислухайтесь до порад та рекомендацій спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області:
-
суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні;
-
вживайте лише свіжоприготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
-
страви бажано споживати одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання - обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
-
зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;
-
не залишайте страви з новорічного столу для споживання на наступні дні;
-
свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
-
зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
-
не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
-
не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
-
купуючи кондитерські вироби та інші продукти, звертайте увагу на умови їх зберігання та термін придатності;
-
зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
-
молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
-
під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) необхідно звернутися до закладів охорони здоров’я.
Бажаємо міцного здоров’я і приємних свят!